Göran Åberg växte upp i byn Granshult i Bankeryds socken. Han var sin hembygd trogen med undantag av studentåren i Lund och några år i Jönköping. Andligheten i södra Vätterbygden var hans livsluft. Den kom att prägla honom som människa och i hög grad hans inriktning som forskare och skribent.
Tidigt väcktes hans intresse för olika kyrkor och samfund. Som utbildad lärare i svenska och historia kom han vid sidan av sin pedagogiska verksamhet i Jönköping att fördjupa sig i ett forskningsprojekt om Svenska alliansmissionens historia.
Han blev teologie doktor i kyrkohistoria och docent vid Lunds universitet, var sedan under många år lektor vid Per Brahegymnaset i Jönköping och slutligen universitetslektor vid Högskolan i Jönköping.
Göran Åberg var kyrkohistoriker men ville gärna kalla sig ”samfundshistoriker” med fokus på dels den frikyrkliga väckelsen – han var en av landets främsta kännare av denna – dels kyrkolivet i Växjö stift. Han publicerade en rad stiftshistoriska studier, kyrkobeskrivningar och församlingshistoriker.
Härtill kom ett flertal lokalhistoriska undersökningar jämte skol- och undervisningshistoriska arbeten. Han engagerade sig också i religionssociologisk forskning med årliga rapporter om gudstjänstlivet i ”Smålands Jerusalem”.
Göran Åberg verkade i den ”tredje uppgiften” som folkbildare i vid bemärkelse, som föreläsare och framför allt som kulturskribent i Jönköpings-Posten under nära fyrtio år. År 2016 utgavs bibliografin Göran Åbergs tryckta skrifter och artiklar 1972–2016, som vittnar om en imponerande kulturgärning.
Han fick flera erkännanden för sina vetenskapliga insatser, såsom Smålands Akademis Wallquistpris och medalj ur kung Carl XVI Gustafs hand så sent som i juni år.
Göran Åberg var aktiv lekman i Svenska kyrkan, bland annat som veniat. Han hade förtroendeuppdrag på lokal-, stifts- och riksplan. Som förtroendevald var han angelägen att stå fri från grupperingar. Han värnade sin integritet.
Han var också under många år i ledande position i en rad föreningar, såsom Bankeryds hembygdsförening, Teologiskt forum i Jönköping och Växjö stiftshistoriska sällskap.
Professionalitet och idealitet spelade samman i hans livsgärning. Kunnighet, saklighet och effektivitet var hans signum. Många vänner i hans hembygd, i kyrka och frikyrka och i den akademiska världen saknar honom.
Requiescat in pace – vila i frid.
Lars Aldén
Teologie doktor, ordförande Växjö stiftshistoriska sällskap