Här bjuds det in till mässa över generationsgränserna

Att skriva texter till mässan var en utmaning för körledare och kompositör Maria Sandell, men hon tycker också att det är fint att stororden får vara med. Foto: Marcus Gustafsson

Mässans stora ord, men lyfta på ett nytt sätt. När barnkörerna i Stefanskyrkan i Stockholm firar gudstjänst med nyskriven musik sänks trösklarna för både stora och små.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkomusik Musik

Att skriva texter till mässan var en utmaning för körledare och kompositör Maria Sandell, men hon tycker också att det är fint att stororden får vara med. Foto: Marcus Gustafsson

Det är fullsatt i Stefanskyrkan mitt i Stockholm den här fredagkvällen. Barnkörerna Joy och Happy är på plats, med musiker, vuxna körsångare och dansaren Lena Lagerkvist. Församlingens kyrkoherde Catharina Segerbank och kollegorna Annika Björnström och Micaela Leijonmarck Pilati är klädda i matchande färgstarka kavajer. Församlingens körledare Maria Sandell har skrivit Barn av Gud, hennes åttonde verk inom paraplyet Köräventyret, och det här är den storstilade releasen.

Ett sätt att bjuda till mässa över generationsgränserna

Samtidigt är det något mycket mer än en releasekonsert. Barn av Gud är en mässa i musikform för stora och små, ett sätt att bjuda in till mässa över generationsgränserna och på ett språk som inkluderar även den som inte är särskilt kyrkvan.

– Det har varit otroligt spännande att skriva texter kring mässan, en verklig utmaning, ­säger Maria Sandell.

Några dagar efter releasen är kyrkoherde Catharina Segerbank mycket nöjd.

– Det blev jättehärligt! Det kan vara svårt få till både feststämning och ett värdigt nattvards­firande, men det tycker jag vi lyckades med.

Barn av Gud är en mässa i musikform

Tanken är att församlingen ska sjunga med i sångerna. Barn av Gud är ingen konsert, utan en mässa för stora och små att fira tillsammans över generationsgränserna. Foto: Marcus Gustafsson

Pionjärt sätt att arbeta

Maria Sandell är också glad över kvällen och särskilt nöjd över att församlingen var så delaktig.

– Barn och vuxna fick fira mässa, tillsammans. Jag såg flera som sjöng med, trots att det var mycket ståhej omkring, och det gjorde mig glad. Tanken är ju verkligen att församlingen ska sjunga med.

Hon har skrivit text och musik till alla sånger, och Catharina Segerbank har kompletterat mässan med berättelser som ska förklara ”de stora orden”. Berättelserna växte fram ihop med ­körerna.

– Det är rätt så pionjärt att arbeta så här. Jag kom som präst till barnkörerna och läste provtexter och hade ofta med mig något föremål att hänga upp dem på. Och nu har jag varit präst så länge att jag ser direkt om jag har dem med mig eller inte.

Underlätta för stora och små att ta in budskap

Även Maria Sandell beskriver ett djupgående arbete med att hitta sätt att göra mässans olika delar tillgängliga för barnen.

– Det var en utmaning att plocka med allt som ”ska” vara med. Jag läste jättemycket och lyssnade på predikningar. Vissa ord, som ”O Guds lamm”, fick vara med som de är. Vi måste få använda de här stora orden, vi kommer liksom inte förbi dem. Och det är också vackert att vi inte gör det, säger hon.

Att jobba med förklarande berättelser, som nu med Catharina Segerbank, är nytt, men annars är alla hennes Köräventyr kreativa samarbeten.

– Jag tar in väldigt många i processen. Jag tycker det är roligt att vara kreativ tillsammans med andra. Jag samarbetar med pedagoger, manusförfattare och musiker. Vi formar sångerna tillsammans, jag och musikerna, och sedan spelar vi in.

Resultatet av samarbetet den här gången är en mässa som förhoppningsvis gör det lättare för både stora och små att ta till sig kyrkans språk och handlingar.

– Det är så viktigt med delaktighet. Här får det taktila ta plats också: det är dans, det är sjalar, det är färg i koret, vi har roliga kavajer. Vi ska absolut inte tramsa, men tröskeln blir lägre. Många som kommer är ovana att fira nattvard, men det här blir en ingång, säger Catharina Segerbank.

Maria Sandell

Maria Sandell har gjort åtta verk för barnkör under paraplyet Köräventyret. De spelas in med professionella musiker och sångare och kan anpassas efter olika förutsättningar. Foto: Marcus Gustafsson

Barngruppen samlas varje torsdag

Att få barnen att känna sig hemma i kyrkan jobbar man med i församlingen sedan en lång tid tillbaka. Varje torsdagseftermiddag samlas upp till 150 barn och föräldrar i kyrkan i en öppen barngrupp.

– Vi bygger relation, barnen är inte främmande i Guds hus och det visar sig både i fler dop i församlingen och fler som vågar komma fram och ta nattvarden.

Och barnen tas på allvar även i produktionen av musiken, berättar Maria Sandell.

– Det är otroligt väsentligt. Det här ska vara på riktigt för barnen. Det ska vara det allra bästa, hålla hög kvalitet och vara de bästa musikerna. Jag blir helt överlycklig nu när jag hör dem berätta hur de visar skivan på skolgården och spelar sångerna på Spotify.

Sjalar, såpbubblor och dans med flaggor. Den taktila upplevelsen är viktig, säger kyrkoherde Catharina Segerbank. Samtidigt
betonar hon att det absolut inte får bli tramsigt. Det ska bli ett både härligt och värdigt firande av nattvarden. Foto: Marcus Gustafsson

Vill att barnen ska känna hopp och framtidstro

Tidigare har St Johannes församling tagit från konfirmandmaterialet ”Pray for Europe” som är tolv sånger, lektioner och berättelser, och Catharina Segerbank är glad över kreativiteten som finns i församlingen.

– Vi är stolta över ­musiklivet. Nästa projekt blir ett liknande projekt för äldre, som ska heta ”Livets höst kan bli vår”.

Tanken är att mässan Barn av Gud ska kunna användas i sin helhet, eller genom enstaka sånger, beroende på församlingarnas resurser och förmåga.

– Det är min drivkraft bakom alla produktioner, att de ska bli till välsignelse ute i landet. Att barn ska få känna hopp, glädje, livskraft och framtidstro. Det vi gör som körledare har ett evighetsvärde, vi människor minns sånger längre än predikningar och de här sångerna får barnen sjunga in i sina hjärtan. De kommer finnas kvar hela livet.

Församlingens kyrkoherde Catharina Segerbank tillsammans med körledaren Maria Sandell. Foto: Marcus Gustafsson

Finns allvar i musiken

Det finns ett allvar bakom den svängiga och glada musiken. Det allra viktigaste för Maria är att få ge alla körsveriges barn den skatt som är så viktig för henne själv: friheten i att vara och veta att man är ett barn av Gud.

– I första sången sjunger vi: ”När vi delar livet med varann, så sker något stort, starkt och mäktigt. Guds rike landar här och nu. Befriade barn av Gud.” I de orden ligger min vision.

Fakta: Köräventyret

En musikalisk växtplats för barn.

Startades av Maria Sandell 2011.

Fokus är att genom körsång utveckla barns musikalitet och kreativitet, få dem att uppleva glädje och gemenskap och att fyllas av framtidstro och livskraft.

Visionen är att stärka varje barns självbild och göra dem tryggare när de förstår att de är unika och värdefulla.