Prästen som vill ta hunden in i kyrkan

Natasja Wallin är både präst, hundpsykolog och författare. Foto: Julia Lindemalm/Norstedts förlag

Natasja Wallin är både präst och hundpsykolog. Hon tycker att hundars förmåga att vara isbrytare och tröstgivare är något som Svenska kyrkan borde ta fasta på.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Natasja Wallin är både präst, hundpsykolog och författare. Foto: Julia Lindemalm/Norstedts förlag

Natasja Wallin är pastorsadjunkt i Tomelillabygdens församling. Innan hon bestämde sig för att bli präst drev hon eget företag som hundpsykolog och hjälpte människor att uppfostra och förstå sig på sina hundar. Hon har även gett ut ”Din vän valpen”, en bok med uppfostringsknep och träningsövningar för hundar.

– Många får problem när hundarna kommer i puberteten, när de blir tonåringar. Det vanligaste jag jobbat med är hundar som har problem med andra hundar.

Själv har Natasja Wallin hundarna Fingal Olsson, Lea och Mumin. Hon säger att kyrkan borde har en större förståelse för att människor i dag ser på sina husdjur som familjemedlemmar.

– Som kyrka måste vi förstå vilken viktig funktion hundar och katter fyller för människor i dag, i takt med att vi blir mer och mer ensamma. Vi har inte hundarna i rastgårdar längre, utan i sängen.

Ofta kan det vara enklare för en hund att komma nära.

Inspirerad av vårdhundar som sällskap på ålderdomshem och hundar i skolan som en vän att läsa högt för, har Natasja Wallin en ambition att låta hundar fylla en liknande funktion inom kyrkan. Hon har till exempel själv prövat att ha med sig en av sina hundar till en konfirmandträff, som isbrytare.

– På första träffen är det lite laddat, lite spänt sådär. Släpper man in en hund blir det på två sekunder en helt förändrad stämning.

En annan gång fick hunden följa med till en Leva vidare-grupp. Då fick en av de medverkande som behövde tröst sitta med hunden i sitt knä.

– Ofta kan det vara enklare för en hund att komma nära än det kan vara för en människa.

I vår kommer Natasja Wallin att anordna tre pilgrimsvandringar med hund på Österlen. De avslutas med gudstjänst i vilken även hundarna får ta emot välsignelsen.

– Jag tror att det blir andra än de som i vanliga fall går med på pilgrimsfärd. När hunden inte bara är välkommen, utan också önskad, säger Natasja Wallin.

Fakta: Natasja Wallin

Gör: Pastorsadjunkt i Tomelillabygden, hundpsykolog och författare.

Vill: Ge hundar en större plats i Svenska kyrkans verksamhet.