Riktningen klar för fortsatta samtal

Foto: Daniel Bramsell/Svenska kyrkan

Under det interreligiösa mötet i Malmö enades 70 deltagare från 15 länder om gemensamma grundprinciper för det fortsatta arbetet med migration, integration och social hållbarhet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Daniel Bramsell/Svenska kyrkan

– I dag har våra erfarenheter smält samman i en gemensam agenda som vi är eniga att jobba efter, som bygger på människovärde. Människan har alltid flyttat från en plats till en annan, vi är alla sammankopplade, säger Abdurahman Sayed, ledare för det muslimska centret Al Manaar Cultural Centre i London.

I tre dagar deltog inbjudna religiösa ledare, människor som själva varit på flykt, forskare, politiker och journalister med flera, i mötet ”Keeping our humanity – for we were strangers once”.

Praktiska erfarenheter från 2015 och framåt har delats. Situationen i Europa och världen i stort har analyserats och framtida strategier diskuterats i en utarbetad dialogprocess.

– Att få ihop så många i ett rum för att prata ihop sig, det är ingen liten sak. Det här är människor som redan är engagerade, men de kommer från olika länder, trostraditioner, kulturer och är i olika åldrar. Och det har gett konkreta resultat, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Mötet i S:t Matteus kyrka är en del av programmet och nätverket ”En värld av grannar”, som ärkebiskopen själv initierat.

– Det här mötet är en milstolpe i processen, säger hon.

Tillsammans har deltagarna enats om flera grundläggande principer för det fortsatta arbetet. Det handlar om respekt, värdighet, mänskliga rättigheter, jämlikhet, rättvisa och frihet.

De har också formulerat en ”realistisk vision”: ”Vi vill stärka banden mellan offentliga och privata aktörer. Civilsamhället behöver bli mer pragmatiskt och den offentliga sektorn innehålla fler humanitära perspektiv, med en mångfald av strategier på olika nivåer.”

– Nu har vi arbetat fram grunden, med gemensamma handlingsplaner och dokument om vad vi vill och vad vi står för och hur vi ska följa upp dem på både kort och lång sikt, säger ärkebiskopen och utlovar att ett nytt möte planeras nästa år.

Rebecca Lillian, rabbin i synagogan i Malmö, säger att hon fått både kraft och inspiration.

– Jag är överväldigad. En av sakerna jag särskilt vill lyfta fram är samtalen om hur vi kan gå från oro och rädsla till att ta konkreta steg framåt.