Ordet kontempel associeras till tre saker, förklarar Olle Carlsson: Tempel, kontemplation och komplement.
– Vi är ett komplement till Svenska kyrkan. För de allra flesta som söker sig till Kontempel har aldrig hittat in till något kyrkligt sammanhang, men de har haft en stark andlig längtan.
– Förhoppningsvis kan vi öppna porten till en församling, vara brobyggare. Marika Markovits liknande vårt arbete vid arbetsgemenskapen vid Iona eller Bjärka-Säby. Vi ska inte ha någon stor organisation utan bäras av ideella krafter och volontärer och ha en stark lekmannarörelse, säger Olle Carlsson.
Kontempel lånade förra våren Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen för sin verksamhet, men på sensommaren i fjol fick de tillgång till byggnaden Mindepartementet som föreningsmedlemmar ställde i ordning. De 400 kvadratmetrarna har blivit en mötesplats med samlingssal som kan hyras ut, samtalsrum, kontor och kafé.
Intäkterna till verksamheten kommer från donationer, kollekt, kursverksamhet, bland annat självhjälpsprogrammet Livsstegen, medlemsgivare och månadsgivare samt projektbidrag, men Fotiní Carlsson sticker inte under stol med att det första året bitvis varit tufft ekonomiskt.
Det var därför en stor lättnad när donationen från Jacob Wallenbergs stiftelse kom och gjorde det möjligt att i tre år kunna arrendera de nya lokalerna.
På kontoret arbetar bland annat tre volontärer som arbetstränar, några journalister och andra kreatörer som både har sin egen verksamhet och bidrar till Kontempel. Styrelsen har samlat företrädare för bland annat näringslivet och kultursektorn. Just beröringsskräcken som Svenska kyrkan ibland kan ha gentemot näringslivet, är viktig att lyfta fram och fundera kring, säger Olle Carlsson.
– Jag har mött många i näringslivet som drivs av en stark andlig längtan och som talar om behovet av existentiell andlighet och fördjupning i arbetslivet. Det själsliga arbetet behöver en tankesmedja. Det har varit intressant att se responsen från en sektor som hungrar efter detta.