Så blev Kontempel en bro ut ur andlig ensamhet under pandemin

”Den psykiska hälsan och sysselsättningen som betydelse för hur människor mår är något vi i Kontempel värnar om", säger verksamhetschef Fotíni Carlsson som leder Kontempel tillsammans med Olle Carlsson. Foto: Mikael M Johansson

En bro in till en församling. Inspiration i och utanför kyrkan. Både en rörelse på kristen grund och en plats. Så beskriver Olle och Fotiní Carlsson Kontempel.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ensamhet
”Den psykiska hälsan och sysselsättningen som betydelse för hur människor mår är något vi i Kontempel värnar om", säger verksamhetschef Fotíni Carlsson som leder Kontempel tillsammans med Olle Carlsson. Foto: Mikael M Johansson

Serendipity. Det engelska ordet återkommer i samtalet med Olle Carlsson och Fotiní Carlsson. Det som inte var tänkt men som blev något bra – ödets lyckokast – har präglat första året med Kontempel, en ideell förening med en ”existentiell mötesplats online och i hjärtat av Stockholm”.

– Bara några månader efter att vi lämnat Katarina kom pandemin. Kontempel blev digitalt snabbt och nådde ut i landet mycket fortare än vad vi trodde, säger Fotiní Carlsson, verksamhetschef på Kontempel, tidigare kommunikatör, pedagog och projektledare i Katarina församling där hennes man Olle var kyrkoherde.

Länge hade de två närt en dröm om att skapa en andlig, kulturell och social plats för att möta människors längtan. Ursprungstanken var att förnyelsen skulle bli en inomkyrklig missionsrörelse, inom ramen för Katarina församling.

Men återigen serendipity. Olle Carlsson och Katarina församling gick skilda vägar och Kontempel fick pröva sina vingar på egen hand.

– Kontempel står under biskopens tillsyn och främjande. Vi blev mycket glada över besöket i förra veckan då biskop Andreas Holmberg, stiftsadjunkt Maria Bergstrand och domprost Marika Markovits kom hit. Biskopen har följt oss nära och jag har alltid varit tydlig med att jag inte vill starta eget, så att säga. Det blev ett öppet och fint samtal, säger Olle Carlsson.

– Kontempel ska vara ett fönster mot det övriga samhället och där finns likheter mellan våra och domprostens tankar, säger Fotiní Carlsson som lyfter fram Marika Markovits erfarenhet av annan verksamhet, som Stadsmissionen.

Redan tidigt i Kontempels historia tog förre domprosten Hans Ulfvebrand och Olle Carlsson initiativ till ett teologiskt råd där bland andra KG Hammar, prästen Lotta Fång och företrädare för Equmeniakyrkan ingår.

Syftet var samarbete mellan Kontempel och Svenska kyrkan liksom stärkta ekumeniska band. En ledamot av domkyrkoförsamlingens kyrkoråd, Per Josefsson, blev också adjungerad ledamot av Kontempels styrelse.

De allra flesta som söker sig till Kontempel har aldrig hittat in till något kyrkligt sammanhang. Olle Carlsson.

Ordet kontempel associeras till tre saker, förklarar Olle Carlsson: Tempel, kontemplation och komplement.

– Vi är ett komplement till Svenska kyrkan. För de allra flesta som söker sig till Kontempel har aldrig hittat in till något kyrkligt sammanhang, men de har haft en stark andlig längtan.

– Förhoppningsvis kan vi öppna porten till en församling, vara brobyggare. Marika Markovits liknande vårt arbete vid arbetsgemenskapen vid Iona eller Bjärka-Säby. Vi ska inte ha någon stor organisation utan bäras av ideella krafter och volontärer och ha en stark lekmannarörelse, säger Olle Carlsson.

Kontempel lånade förra våren Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen för sin verksamhet, men på sensommaren i fjol fick de tillgång till byggnaden Mindepartementet som föreningsmedlemmar ställde i ordning. De 400 kvadratmetrarna har blivit en mötesplats med samlingssal som kan hyras ut, samtalsrum, kontor och kafé.

Intäkterna till verksamheten kommer från donationer, kollekt, kursverksamhet, bland annat självhjälpsprogrammet Livsstegen, medlemsgivare och månadsgivare samt projektbidrag, men Fotiní Carlsson sticker inte under stol med att det första året bitvis varit tufft ekonomiskt.

Det var därför en stor lättnad när donationen från Jacob Wallenbergs stiftelse kom och gjorde det möjligt att i tre år kunna arrendera de nya lokalerna.

På kontoret arbetar bland annat tre volontärer som arbetstränar, några journalister och andra kreatörer som både har sin egen verksamhet och bidrar till Kontempel. Styrelsen har samlat före­trädare för bland annat näringslivet och kultursektorn. Just beröringsskräcken som Svenska kyrkan ibland kan ha gent­emot näringslivet, är viktig att lyfta fram och fundera kring, säger Olle Carlsson.

– Jag har mött många i näringslivet som drivs av en stark andlig längtan och som talar om behovet av existentiell andlighet och fördjupning i arbetslivet. Det själsliga arbetet behöver en tankesmedja. Det har varit intressant att se responsen från en sektor som hungrar efter detta.

Fakta: Kontempel

  • Fri ekumenisk rörelse som följer Svenska kyrkans ordning.
  • Har varit digital nu under pandemin. Olle Carlssons söndagsskola följs av cirka 10 000 personer i veckan, mässor, dagliga morgonsamlingar. Stark lekmannarörelse, ideellt engagemang.
  • Intäkter bland annat från kurser och retreater, som självhjälpsprogrammet Livsstegen.