I pandemins kölvatten har de digitala mötesformerna exploderat och många gläds åt att det flexibla arbetet är här för att stanna. Andra känner redan att de fått en överdos av planlösa diskussioner via skärm.
Som någon skämtade på sociala medier i anslutning till en bild av Joe Biden vid sitt nya skrivbord i Vita huset: ”President Biden signerar en order som förbjuder zoom-möten i frågor där det räcker att mejla”.
Oavsett vilken kategori man tillhör finns ett antal råd som gör det nya möteslivet enklare. Magnus Edin kan många av dem. Han arbetar på kyrkokansliet och projektleder utvecklingen av den digitala arbetsplatsen.
– Många arbetslag och grupper i kyrkan är spridda över stora geografiska områden. Där har digitaliseringen inneburit en ökad möjlighet att delta på möten man annars inte hunnit med.
Utmaningen ligger i att kunskapsnivån kan se väldigt olika ut.
– Kyrkan är stor, det finns de som är jätteduktiga och andra som behöver lära sig mycket nytt. Samtidigt har vi sett en imponerande omställning i församlingarna inom yrkesgrupper som fått göra nya saker som krävt snabb inhämtning av digital kompetens, säger Magnus Edin.
Kyrkokansliet har sedan restriktionerna infördes varit resurs för församlingar som önskat hjälp. Det har kunnat handla om tekniska lösningar för digitala möten, till exempel att komma åt Microsoft 365. Det har också rört behovet av att hålla koll på trafik och belastning så att servrar fungerar som de ska.
– Med det sagt har också intranätet varit en stor informationskälla som vi tillsammans uppdaterat med tips och utmaningar.