Så gör du för att din testamentsgåva ska hamna rätt

Marika Palmbladh, församlingsherde i Masthuggs församling.

”Vi ville behandla testamentsgåvan vi fick med stor respekt”, säger Marika Palmbladh, församlingsherde i Masthuggs församling. Nyligen fick församlingen en testamentsgåva från en kvinna som hade varit aktiv i församlingen.  Foto: Nora Lorek

När Svenska kyrkan får ta emot en testamentsgåva startar ibland ett detektivarbete för att ta reda på vilket ändamål som avses. Är testamentet inte tydligt kan det hända att gåvan bara blir en allmän intäktspost.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Marika Palmbladh, församlingsherde i Masthuggs församling.

”Vi ville behandla testamentsgåvan vi fick med stor respekt”, säger Marika Palmbladh, församlingsherde i Masthuggs församling. Nyligen fick församlingen en testamentsgåva från en kvinna som hade varit aktiv i församlingen.  Foto: Nora Lorek

– Det var roligt och fantastiskt när vi fick en gåva. Men i testamentet stod det att det skulle vara till Masthuggskyrkan och vi frågade oss vad exakt som menades, säger Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggs församling i Göteborg.

Flera hjälpte till att tolka testamentet

Kvinnan som testamenterade en gåva till församlingen hade varit mycket aktiv i Masthuggskyrkan.

– Vi fick fråga oss vad som var viktigt för henne. Vi tror inte att hon menade att gåvan skulle gå till själva kyrkobyggnaden. Det fanns inga anhöriga som vi kunde diskutera med, men som tur var kunde diakonen och den tidigare kyrkoherden, som kände henne mycket väl, hjälpa till att tolka vad hon menade, säger Marika Palmdahl.

Viktigt att formulera sig noga om gåvan

Mycket i kvinnans liv var kopplat till det diakonala arbetet och hon var väldigt förtjust i barn. Församlingsrådet har beslutat att en liten del av gåvan går till det diakonala arbetet och nu pågår ett samtal om att bekosta en lekplats utanför kyrkan, berättar Marika Palmdahl.

– För den som vill ge en testamentsgåva är det viktigt att man specificerar ändamålet noga i sin formulering. Det är till exempel stor skillnad på att skriva att ”medlen ska användas inom församlingens diakoni” eller att skriva ”medlen ska delas ut av medarbetare inom församlingens diakoni till behövande”, säger Catharina Fredriksson som är ekonom i Carl Johans pastorat.

– I det första fallet kommer hela beloppet att redovisas som intäkt innevarande år eftersom det finns kostnader för diakonin som medlen direkt kan användas till. I det andra fallet kommer medlen att balanseras som en skuld för att delas ut till behövande under en längre tid, tills pengarna är slut.

Har gått ut med informationstext

Det är andra gången på kort tid som Carl Johans pastorat har fått ta emot en större gåva och man har därför publicerat en informationstext på sin hemsida för den som har planer på att testamentera:

”Den skriftliga formuleringen i testamentet ska så precist som möjligt ange givarens syfte, så att medlen kan styras till det som givaren önskar. Om formuleringen i stället är allmänt hållen går medlen in i pastoratets resultat som en intäkt, vilket så klart också är bra men kanske inte som man har tänkt sig.”

Viktigt att följa den avlidnes önskan

I fallet med medlen som testamenterats ”till Masthuggskyrkan” kommer kyrkorådet troligen att lösa situationen så att medlen redovisas som en intäkt i resultatet 2022 men öronmärks inom det egna kapitalet för användning några år framöver.

– Det innebär ett plus nu och så tillåter man ett minus åren framöver tills pengarna är slut eller så många år som kyrkorådet beslutar, säger Catharina Fredriksson.

– Det är viktigt att följa den avlidnes önskan. Om det är något ändamål som inte finns kvar, till exempel ett projekt eller en byggnad som är borta, då diskuterar vi med de anhöriga, säger Eva-Lena Andersson, handläggare i testamentsfrågor på kyrkokansliet som tar emot alla testamenten till nationell nivå.

Kan uppstå tvist med anhöriga

Det finns tillfällen när det uppstår diskussion eller en tvist med de anhöriga.

– Anhöriga kan sätta sig emot att det har testamenterats till kyrkan. Men om testamentet är upprättat hos jurist finns inte mycket för dem att göra. Vi hade nyligen ett ärende där de anhöriga inte visste om att det var testamenterat till Svenska kyrkan. Det är ju tråkigt, men vi ska ju följa den avlidnes önskan, säger Eva-Lena Andersson.

Viktigt att tänka på när man testamenterar

Många av de som testamenterar en gåva till Svenska kyrkan vill att den ska gå till Act Svenska kyrkan eller till Svenska kyrkan i utlandet. Hon påpekar att det är viktigt att komma ihåg att Svenska kyrkan som insamlingsorganisation är skattebefriad och att eventuella fonder, aktier och fastigheter bör föras över på Svenska kyrkans organisationsnummer vid arvskiftet och inte säljs i dödsboet.

– En del av dem som testamenterar har kanske tänkt just på skattebefrielsen och då är det ju jätteviktigt att det uppfylls, säger Eva-Lena Andersson.

Tackar alltid för gåvan

Till sist är det viktigt att komma ihåg att tacka för gåvan.

– Vi brukar alltid skicka tackbrev. Ofta är vi med på bouppteckningen och kan tacka då, men även när ärendet är avslutat så skickar vi ett tack, säger Eva-Lena Andersson.

Fakta: Detta ska du tänka på när du ger eller tar emot gåvor

För den som vill testamentera:

  • Ange den mottagande organisationens namn samt om möjligt även organisationsnummer.
  • Vill du ge till ett specifikt ändamål är det bra att ange olika alternativ. 

För den som får gåvan:

  • Respektera så långt det är möjligt den avlidnas önskan.
  • Diskutera med anhöriga vid oklarheter.
  • Glöm inte att tacka för gåvan!