Så jobbar Mora med innebandykonfirmationer

Deltagarna i innebandykonfirmationslägret kommer från hela Sverige.
Prästen Karolina Pernling har inte bara hand om den kyrkliga delen av innebandykonfirmationen, hon är också engagerad i det sportsliga. Foto: Pernilla Lundström
Årets 36 innebandykonfirmander efter tio dagars läger och konfirmation i Mora kyrka, de flesta i Moradräkt, tillsammans med komminister Karolina Pernling, Hugo Jorvén och Sofi Svarvar till vänst

Mora församling har ett väl utvecklat samarbete med idrottsföreningarna. Den 3 juli konfirmerades den tolfte årgången av innebandykonfirmander i Innebandyhallen i Mora.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Deltagarna i innebandykonfirmationslägret kommer från hela Sverige.
Prästen Karolina Pernling har inte bara hand om den kyrkliga delen av innebandykonfirmationen, hon är också engagerad i det sportsliga. Foto: Pernilla Lundström
Årets 36 innebandykonfirmander efter tio dagars läger och konfirmation i Mora kyrka, de flesta i Moradräkt, tillsammans med komminister Karolina Pernling, Hugo Jorvén och Sofi Svarvar till vänst

Deltagarna i innebandykonfirmationslägret kommer från hela Sverige. En tredjedel hör hemma i Mora och deras grannförsamlingar Orsa och Rättvik.

– Även ledarna kommer från hela landet och kommer på en särskild utbildning två gånger per år. Det skapar en sorts familjegemenskap, säger Pernilla Lundström, församlingspedagog och en av eldsjälarna i samarbetet.

Det hela började med en fråga från innebandyföreningen Kais Mora, om Mora församling kunde tänka sig att samarbeta så att ungdomar som spelar innebandy och tränar flera gånger i veckan inte behöver välja bort konfirmationen.

Det fanns redan ett koncept med ett innebandysommarläger som Mora församling gick in och utvecklade.

– Det började med tolv konfirmander. Sedan har det ökat. På senare år har varit mellan 30 och 42 konfirmander. I år var det 36, berättar prästen Karolina Pernling som varit med alla åren.

Pernilla Lundström, som kom med året efter, betonar att innebandykonfirmationen i Mora skiljer sig från andra idrottskonfirmandläger där det kan vara till exempel segling eller ridning på förmiddagen och undervisning på eftermiddagen och fritid på kvällen.

– Så jobbar inte vi. Vi har undervisning hela tiden så att till exempel innebandytränaren Lina Svarfvar har koll på att de har en uppgift om dopet att redovisa.

– Tränarna är med när vi har undervisning och vi är med när de tränar innebandy, betonar församlingspedagogen.

– Det är superbra, säger innebandytränaren.

Alltså är det lika självklart att hon kan tala om dopet i församlingshemmet som att prästen Karolina Pernling blåser i visselpipan under träningen. Pernilla Lundström och Karolina Pernling dyker upp regelbundet vid matcher och träningar med Kais Mora i innebandyhallen.

– Jag tror att det uppskattas att ni är med, säger Lina Svarfvar.

Hugo Jorvén var innebandykonfirmand 2015. Året efter flyttade han till Mora för att gå innebandygymnasiet. Han har tillsammans med Lina Svarfvar och två andra varit innebandytränare för konfirmanderna som konfirmerades den 3 juli.

Konfirmanderna hade en två dagars förträff under Kristi himmelsfärdshelgen och sedan började konfirmandlägret den 24 juni. Det pågick under tio intensiva dygn.

– De har även fått hemuppgifter att skicka in till oss. Det har handlat om dopet, om dem själva och om påsken, säger Karolina Pernling.

– Innebandygymnasiet hjälper oss att sprida information om innebandykonfirmationen och vi hjälper dem att rekrytera nya elever genom konfirmandlägret, berättar Pernilla Lundström

– Det var så jag fick veta att det fanns ett innebandygymnasium, säger Hugo Jorvén.

Pernilla Lundström säger att innebandyklubben främst ser ett värde i de mjuka värden som konfirmandlägret bidrar med.

– Vi pratar om värdegrund, alla människors lika värde och hur vi ser på varandra som ett lag och att vi har olika kompetenser.

Enligt Karolina Pernling och Lina Svafrvar bidrar konfirmandlägret till att innebandylaget fungerar bättre tillsammans. Samtidigt drar innebandykonfirmationslägret ungdomar som annars inte skulle konfirmerats.

– Jag skulle inte ha gjort det annars, säger Hugo Jorvén.

– Det är fortfarande en av de bästa veckorna i mitt liv, säger han. Det var så skön och mjuk stämning. Man lär sig saker som man har nytta av både som person och innebandyspelare.

Tränarna är med när vi har undervisning och vi är med när de tränar innebandy. Pernilla Lundström, församlingspedagog

Fakta: Idrottssamarbete

Under Gunnar Kärrbom, kyrkoherde 1998-2010, tog kyrka-idrottssamarbetet fart. Mora församling har sedan dess ett etablerat samarbete med Vasaloppet och ishockeyklubben Mora IK.

Tillsammans med Mora IK och Noretskolan driver församlingen värdegrundsprojektet Tillit och demokrati, som stöds av Segerstedtinstitutet i Göteborg.

Sedan 2007 har församlingen ordnat innebandykonfirmation med Kais Mora