Så möblerar du för samtal

- Jag har sett mitt kontor som ett rum där jag ska trivas. Nu tänker jag möblera det så att andra känner sig trygga, säger Olle Liljefors. Foto: Lars Rindeskog

”Vilket trevligt fönster, där borde stolarna stå!” Prästen Olle Liljefors får många tips av inredningsarkitekten Ingrid Unsöld.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Själavård
- Jag har sett mitt kontor som ett rum där jag ska trivas. Nu tänker jag möblera det så att andra känner sig trygga, säger Olle Liljefors. Foto: Lars Rindeskog

Som många andra storstadsförsamlingar har Hedvig Eleonora församling sin pastorsexpedition i en äldre fastighet med arkitektoniskt värde.

– Vilket trevligt fönster! utbrister Ingrid Unsöld när hon kliver över tröskeln till Olle Liljefors kontor, som också är det rum där han tar emot för själavårdssamtal.

Rummet är litet men flödar av ljus. Här finns fina snickerier och en djup marmornisch som skapar atmosfär. Vid ett hörn står två stolar med ett litet bord emellan, så som det brukar se ut.

– Varför har du placerat dem där? frågar Ingrid Unsöld.

Olle Liljefors konstaterar att han inte har något riktigt bra svar. Ingrid Unsöld flyttar på prov möblemanget till fönstret. På så sätt kan klienten fortfarande ha ryggen tryggt mot en vägg men får samtidigt möjlighet att titta ut. Det gör att hela rummet ser mer inbjudande ut när man stiger in.

Ställer man bordet och samtalsstolarna vid fönstret kan konfidenten ha ryggen mot en vägg och kan samtidgt titta ut. Det gör också rummet mer inbjudande, säger Ingrid Unsöld. Foto: Lars Rindeskog

Skrivbordet vid fönstret kommer då att behöva flyttas och kanske bytas ut. Rummet skulle må bra av ett nättare skrivbord, säger Ingrid Unsöld och frågar Olle Liljefors om han kan tänka sig en något mindre arbetsyta. Det kan han. Hon tipsar om att det finns fristående skivor att köpa och montera på det befintliga höj- och sänkbara underredet. Då blir det inte så dyrt.

– Sen ser jag att du har skrivbordet i ståläge, brukar det vara så?

Ja, svarar Olle Liljefors, som uppmanas att tänka på att sänka det till sittnivå när han har klienter. Ingrid Unsöld slår sig ner i en av stolarna.

– När jag sitter här ser jag mest sladdar. Jag hamnar också långt under bordets höjd. Det känns hotfullt. Om jag kom hit och var ledsen skulle det inte kännas så mysigt, säger hon.

Stilen på stolarna får godkänt. Men mattan, som är lite fläckig, skulle kunna vara större. Om hela möblemanget ryms på mattan skapar man ett rum i rummet, vilket ökar harmonin.

På kontoret står också ett arkivskåp i anonym stil. Om budgeten tillåter skulle det med fördel kunna bytas ut mot ett som passar bättre med rummets arkitektur, säger Ingrid Unsöld.

Olle Liljefors lyssnar engagerat och ställer frågor om tavlorna och om vikten av växter. Han är uppiggad av tipsen han fått.

– Det här var jätteroligt och spännande. Jag har tidigare sett rummet som mitt kontor där jag ska trivas. Nu förstår jag hur viktigt det är att även andra känner sig trygga här. Jag vill börja möblera om direkt!

Rummet påverkar samtalet. För mycket stök är inte bra, Foto: Lars Rindeskog