– Vi påbörjade arbetet med vår miljödiplomering i fas ett år 2018 och tyckte då att vi hade ett behov av den här utbildningen, säger Anna Danielsson, samordnare för vaktmästare i Slaka-Nykils pastorat.
Det är inget krav för miljödiplomeringen att ha gått en utbildning i kemikaliesäkerhet utan man avgör själv om man har tillräckliga kunskaper.
– Vi tyckte att vi hade det här behovet. Vi har hittills använt sunt förnuft och hanterat kemikalier så gott vi har kunnat, säger Anna Danielsson.
Det fanns inga tillgängliga utbildningar utan pastoratet tog kontakt med Frida Gårdmo, klimathandläggare på Linköpings stift, som hjälpte till att ta fram utbildningen med hjälp av en konsult från Intersolia. De arbetar med att hjälpa företag att hantera kemikalier på ett säkrare och mer miljövänligt sätt.
Utbildningen i Linköping riktar sig till vaktmästare, kyrkogårdsarbetare och fastighetsförvaltare. Efterfrågan har varit som förväntat och ett trettiotal personer kommer delta i utbildningen.
Det är en heldagsutbildning och Frida Gårdmo tror att den kan återkomma fler gånger.
– Men vi kommer nog inte hålla kursen årligen, utan gå lite efter behov, säger hon.
Från Slaka-Nykils pastorat kommer åtta personer att gå utbildningen där man bland annat kommer få allmän kunskap om kemikalier och få lära sig om rutiner för hantering, förvaring och avfallshantering.
– Våra förväntningar är att vi ska få tillräckliga kunskaper för en säker hantering, säger Anna Danielsson.