Storsäterns kapell populärt i år

Anders Ejdervik med kapellets silverkrona. Dopfunten är utskuren ur en trävril. Foto: Kajsa Söderberg

Restriktioner kring utlandsresor fick många svenskar att semestra på hemmaplan.

Det märktes tydligt i fjällen där antalet turister ökade kraftigt. Många besökte även Storsäterns kapell.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Anders Ejdervik med kapellets silverkrona. Dopfunten är utskuren ur en trävril. Foto: Kajsa Söderberg

Fjällkapellet ligger strax söder om Grövelsjön i Idre-Särna församling och är Dalarnas nordligaste kyrka. Anders Ejdervik stod i somras som vanligt till tjänst för att informera om kapellets historia.

– Jag och min fru bor både i Storsätern och i Göteborg. Det känns roligt att få berätta om kapellet som är svenskkyrkligt men som ändå ligger utanför Svenska kyrkans ägo. Byggnaden ägs och förvaltas av kapellföreningen.

Det började med en liten syförening och en skola som blev för liten för gudstjänster. På 50-talet bestämde sig byborna för att bygga ett kapell och en kapellstiftelse bildades. Syföreningens damer och bygdens män engagerade sig tillsammans med dåvarande kyrkoherden Agne Norén, berättar Anders Ejdervik.

– 1968 hade man fått ihop 100 000 kronor. Spaden sattes i jorden i augusti och strax före jul invigdes det av biskop Sven Silén som hade både norska och svenska präster vid sin sida. Under åren har kapellföreningen skött om kapellet och det är många gånger som vi tjärat om tak och väggar.

Kapellet har ingen altartavla, i stället kan man njuta av vyn som korfönstret bjuder på. Dopfunten är utskuren ur en trävril och brudkronan är en silverkrona som skänktes med ett förbehåll: första gången den skulle användas skulle den bäras av en brud från bygden. Så skedde 1975 när Elisabeth Jacobsson-Nisén gifte sig med Sven-Erik Nisén.