Leif Sköld lyfter fram rutiner och checklistor som centrala i säkerhetsarbetet.
– Det är stor hjälp att ha nedskrivna rutiner och checklistor som man kan bocka av. Men viktigt är att alla ser sig som en del i arbetet och ständigt är uppmärksamma i sin vardag.
Alla ska vara med på tåget, alla ska tänka ett steg till och ta emot tips och råd varhelst de ges, säger Leif Sköld.
– Titta hur andra gör, det brukar vara en bra uppmaning. En gång när jag besökte Delsbo kyrka fick jag se en smart anordning i en låda där deras mässhake låg. De hade lagt en lös skiva i lådan som gjorde hanteringen av det känsliga tyget mycket enklare och säkrare. Den idén tog jag direkt.
Åskledare är en annan sak som ligger Leif Sköld varmt om hjärtat.
– Nyligen slog åskan ned i närheten av kyrkan och även om vi hade åskledare blev fem av sex dimrar i kyrkan förstörda, bara det innebär 50 000 kronor plus moms. Tänk om vi inte hade haft åskledare, vilka hade konsekvenserna blivit då?
Elisabeth Svalin Gunnarsson har skrivit boken För säkra byggnader (Verbum 2020). För drygt tio år sedan kom den första versionen av boken ut.
– Det har hänt en del del sedan dess, kyrkan har förändrats vad gället hur man arbetar och är organiserade. I dag är församlingar och pastorat större och det är både bra och dåligt för säkerhetsarbetet. En fördel kan vara att en person arbetar extra mycket med frågorna, kanske fastighetschefen, men samtidigt flyttas ansvaret längre bort från medarbetare.