Programmet för odlad mångfald, POM, har tillsammans med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation tagit fram en broschyr som presenterar ett urval av gamla trädgårdsväxter som i dag går att hitta på äldre gravar. Växter som vanligtvis de anhöriga tagit från sin egen trädgård och satt på graven.
Henrik Morin, POM, är en av skribenterna. Han har lång erfarenhet av kyrkogårdsskötsel. Som konsult har han hjälpt många förvaltningar att ta fram vård- och underhållsplaner. Han har även inventerat de allmänna ytorna. Men nu är det alltså planteringar på enskilda gravar som står i fokus. Han presenterar växter som är representativa och troligt att en kyrkogårdsvaktmästare kan hitta på sina kyrkogårdar.
– POM inventerar och samlar in historiskt trädgårdsmaterial från hela landet för att bevara i genbank. Just på kyrkogårdar finns mer kvar än man kan tro, säger Henrik Morin.
Det gröna kulturarvet på kyrkogårdar är skyddat enligt kulturmiljölagen. Lagen är ganska sträng när det gäller vad man får och inte får göra med växter, och därför måste kunskapen om dem ut, förklarar Henrik Morin.
– De flesta har ganska stor kunskap om de stora allmänna ytorna, träd och buskar. Men det som är planerat på de enskilda gravarna är ett material som är bortglömt samtidigt som växterna där ger karaktär åt kyrkogården.
När gamla gravar går tillbaka till kyrkogårdsförvaltningen finns en chans att visa det lokala växtkulturarvet. Och att kanske förmera växter som bevisligen klarat sig bra i den lokala miljön.
– Om en perenn har stått i hundra år och är vacker, kan den vara värd att börja föröka upp igen. Några kyrkogårdsförvaltningar har börjat föröka i egen regi för att ha växter kring äldre gravvårdar.
Men mycket av gamla gravplanteringar har också försvunnit under de senaste decennierna.
– Det är enklare att klippa runt stenarna om planteringar tas bort. Och en del växter ser kanske spretiga och oansenliga ut. Men om de planteras om i fräsch jord kan de bli otroligt fina.
Det kan vara svårt att avgöra om en växt är gammal. Men alla kan skicka bilder till POM.
– Jag förmedlar bilder till kollegor som är specialiserade på olika slags växter. Ibland ber vi att få ett blommande skott eller blad från en växt för att kunnat se lite mer detaljer. Är det en riktigt intressant växt besöker vi kyrkogården.
Henrik Morin betonar att det börjar bli bråttom, beståndet av äldre gravväxter minskar hela tiden. Nu finns ännu tid att hitta och bevara de gamla växterna, men snart är allt borta på grund av rationaliseringar och okunskap.
– Jag hoppas den här skriften kan ge lite inspiration att ta vara på det gröna kulturarvet medan det ännu finns kvar, säger Henrik Morin.