I början av 1990-talet hade Hofors församling ett stort fastighetsbestånd. För att göra det hela överskådligt får Kyrkans Tidning vandra runt i det historiska hjärtat av industrisamhället Hofors i Gästrikland. Flera hus är före detta församlingsägda. Ett tvåvåningshus från 1930-talet bygdes ursprungligen som BB av bruket, ett tidigare ålderdomshem, ett hyreshus, en vanlig villa och så de mer traditionella: komministerbostaden som rivits och kyrkoherdebostaden.
– Genom ett övertagande från kommunen för många år sedan fick vi ett församlingshem en kilometer bort samt flera större hyresfastigheter med många små lägenheter. Det gamla ålderdomshemmet tjänade som lokaler för vår barn- och ungdomsverksamhet, säger Anita Drugge.
– Under lång tid var vi fastighetsägare, men det tog både tid och kraft från oss, särskilt husen med lägenheterna. Ofta var det vår vaktmästare som fick rycka ut och ordna något till hyresgästerna och det var inte hållbart på sikt.
I ett första steg 1994 beslutade sig församlingen för att göra sig av med församlingshemmet som låg en bra bit från kyrkan och i stället bygga ett församlingshem intill kyrkan, i samma röda tegelnyans. Förutseende nog lät man bygga en suterrängvåning med rejäl takhöjd som dock inte inreddes. Tanken på att plocka in mer verksamhet i byggnaden fanns redan då.
I det andra steget såldes det gamla BB till en privatperson liksom hyreshuset.
– Det kändes som en stor börda lyftes av, säger Anita Drugge.
Nästa kliv togs åren efter 2010. Kyrkoherden bodde inte längre i den stora kyrkoherdebostaden.
– Ett hus som inte är bebott och underhållet blir snabbt öde. Då fanns två falanger bland oss förtroendevalda som diskuterade hur vi skulle ha det. Men det är inte lätt att få en kyrkoherde att bo i församlingens egen bostad eftersom det helt enkelt inte är så ekonomiskt.