Lokalförsörjningsplanen är en av kyrkans stora utmaningar, det är både Birgitta Ed och Johan Winghamre eniga om. Å ena sidan kan arbetet vara både sårigt och jobbigt, å andra sidan spännande och roligt. Särskilt om det grundläggande redan finns samlat i församlingsinstruktionen, som det gör i Eskilstuna pastorat.
Avstampet sker från fyra olika utgångspunkter: Från excelfilerna, som visar fakta i form av kvadratmeter, nyttjandegrad, kronor och ören, från frågan: Vad vill vill lämna till våra barnbarn?, från biskop Johan Dalmans bok Högt i tak i heliga rum samt från dokument som pastoratet redan jobbat fram, exempelvis församlingsinstruktion, teologiska grunddokument och diakonal grundsyn.
Processen går via medarbetarna och de förtroendevalda. Målen sattes hösten 2020 när kyrkofullmäktige formulerade dem.
Med hjälp av samtal, reflektioner och seminarier fogas fragment till fragment. Tillsammans i en frimodig teologi skapas något tillsammans, förklarar Birgitta Ed.
De fyra herdarna från församlingarna är med i en arbetsgrupp och de har valt var sin medarbetare att ingå i samma grupp. En bred kompetens klev in, när de fyra visade sig vara kyrkomusiker, diakon, vaktmästare och präst.
I en digital kickoff på Zoom samlades arbetsgruppen och förtroendevalda som tillsammans gick i genom fullmäktiges mål.
– Kyrkoherden fick också prata, men ganska långt in i diskussionen. Om han pratar först, blir det lätt normerande utifrån hans roll, säger Johan Fournér Winghamre.
I oktober kommer kyrkorådet att ta ställning till materialet som tagits fram. Lite sent, har någon ledamot invänt, men i stort är de nöjda med processen. Och församlingsråden är glada att de varit involverade. Utmaningen ligger i att lägga planen på pastoratsnivå när förutsättningarna ser olika ut för de fyra församlingarna. Målen har diskuterats församlingsvis i workshoppar. Där lyfts de olika utgångspunkterna och perspektiven. Birgitta Ed ser framför sig en tid av skrivande, att foga samman en mängd pusselbitar.
Det kommer inte att bli någon lång text som kyrkorådet ska ta ställning till, tror Birgitta Ed.
– Vårt uppdrag är att sammanfatta och göra lokalförsörjningsplanen till ett verktyg att jobba vidare med i församlingarna. Då får det inte bli för komplicerat och omfattande. Men först handlar det om att fortsätta lyssna, lyssna, lyssna och skriva.
– Det är svårt att redan nu veta om några byggnader kommer att sättas på säljlistan, det är inte målet. Det handlar snarare om att vi ska vara en smartare kyrka, säger hon.
Johan Fournér Winghamre fyller i:
– Någon fyndig person sa att ekonomin äter teologin till frukost, men vi kan aldrig bortse från att kyrkan måste få komma i första hand. Det är nyttigt för oss att våga säga: ”Nu provtänker jag. Skulle vi kunna göra så här?”
– Det kan inte vara rimligt att vi ska ägna oss åt den enorma mängd powerpointar som kyrkokansliet tryckt ut som informationsmaterial inför arbetet med lokalförsörjningsplanerna. Vi måste hitta en modell som fungerar för oss.