Vi valde ut sex vanliga soppor och bad forskaren Elin Röös analysera dem. Hon forskar om hållbar mat och kosthållning på Sveriges lantbruksuniversitet, och har bland annat bistått världsnaturfonden WWF i att ta fram Köttguiden och One Planet Plate, båda verktyg som hjälper konsumenter att göra bättre miljöval av mat.
Enligt Naturvårdsverket står maten för näst mest klimatpåverkande utsläpp i ett hushåll, 19 procent, efter transportens 21 procent. Det vanligaste utsläppet är koldioxid, som bidrar till den globala uppvärmningen som beräknas få förödande konsekvenser om den inte stävjas. I jordbruket uppstår även metan och lustgas som är kraftiga växthusgaser.
Men det är inte lätt att navigera i dagens komplexa globala matindustri. Många faktorer bidrar till ett livsmedels klimatpåverkan, så som transport, markanvändning, bekämpningsmedel.
Är det bättre att äta närproducerat svenskt kött som råkar vara oekologiskt, än att äta importerade ekologiska baljväxter från andra sidan jorden?
– Inget är entydigt bättre, eftersom det är så många aspekter att väga in. Det är lägre utsläpp av växthusgaser att äta baljväxter trots att de är importerade och därmed orsakar utsläpp i transporten. Är baljväxterna dessutom ekologiska så innebär det mindre användning av bekämpningsmedel i de regionerna där de produceras. Men om vi skulle övergå helt till importerad mat så bidrar det till ökad markanvändning på annat håll, vilket kan innebära avverkning av skog. Skog binder mycket koldioxid, så där den avverkas blir koldioxidutsläppen större, säger Elin Röös.
Betande kor och får bidrar med den nyttan, men inte gris och kyckling som inte heller kan omvandla gräs till protein.
– Vi bör producera mycket mat i Sverige, och det bästa vore om vi kunde odla mer vegetabilier så att vi kunde äta inhemska baljväxter. En viss del av den svenska köttproduktionen behövs för att underhålla naturbetesmarker och bevara biologisk mångfald. Betande kor och får bidrar med den nyttan, men inte gris och kyckling som inte heller kan omvandla gräs till protein. Gris och kyckling äter samma som vi, de äter också importerade baljväxter!
Hur mycket ansvar tycker du att man kan lägga på enskilda individer?
– Ofta sätts det för stor tilltro till att individen ska göra upplysta val. Det kommer inte att ske, för det här är svåra saker. Uppdelningen mellan individ, industri, handel och politiker är olycklig, för den gör att vi skjuter ifrån oss ansvaret på andra. De större strukturerna behöver förändras men de består ju av individer. Man får agera så mycket man kan i sina olika roller: privat, i yrkeslivet och som medborgare.