Gunilla Sjögren har skrivit en personlig och varm bok om sitt konstnärskap under fyrtio år. I text och bild skildras tillblivelsen av framför allt kyrkotextilier och broderier i profana miljöer.
På drygt 230 sidor hinner man lära känna konstnären och få en inblick i hennes uppväxt och liv.
Varje alster tycks ha en inneboende historia. Altarbilden till Mikaelskyrkan i Göteborg mäter exempelvis fyra meter, Gunilla Sjögren vävde den i två delar. Hela vävnaden är en lovsång som hon fått mycket beröm för.
Kormattan till Sjömanskyrkan i Skagen beställdes i slutet på 1980-talet. Gunilla hittade det teologiska budskapet i Johannes-evangeliet där Jesus talar om att han är världens ljus.
I mattans symbolik finns Kristuskorset. Tanken är att man i en kyrklig ceremoni ska gå från mattan, genom mittskeppet och ut i världen med ljus och glädje i hjärta och sinne, skriver konstnärinnan.
De speciella tröjorna i dominostickning har Gunilla Sjögren stickat på resorna mellan familjens hus i Löderup och bostaden och ateljén i Göteborg. Hon avslöjar att en tröja tar cirka 160 timmar att sticka. ”Tidens flyktiga timmar och minuter fångade i maskor förenar nytta med nöje”, skriver hon.
Idén till boken kom ursprungligen från Håkan Berg som fotograferat många av Gunilla Sjögrens alster i kyrkor, församlingshem och privata samlingar.
Fakta: Sakralt och profant: Om Gunilla Sjögrens konstnärskap
Gunilla Sjögren
Bokome förlag
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.