– Jag har spelat ganska mycket dragspel i kyrkan och olika sammanhang men har alltid känt att det är lite obekvämt. Tycker folk om det? Jag är rädd att någon ska bli störd. Kursen är ett sätt att övertyga mig själv att börja använda det mer, säger Maria Arhusiander Rojas.
För att få plats på kursen krävs inga förkunskaper, men vissa studenter har redan använt dragspelet inom församlingsverksamheten. En av dem är Philip Olsson. I hans arbete ingår besök på fängelser och äldreboenden. Oavsett om han möter intagna från Östeuropa eller finska damer i ålderskategorin högre, väcker folkmelodierna på dragspelet igenkänning:
– Den där närvaron man söker hela tiden, nuet som man söker med alla, för det är ackordion genialt. Du har stora möjligheter att engagera, det är skillnad mot att sitta på läktaren i kyrkan som skapar en viss distans. Där sitter man mer i sin egen bubbla.
Gregorianska melodier på dragspel
– En gång tänkte jag att det blivit lite för mycket dragspel på fängelset och lämnade det hemma. Då var det några som kom till samlingen men vände i dörren och sa: ”Har du inte dragspelet med så får det vara”, berättar Philip Olsson.

Instrumentet har på så sätt blivit en uppskattad trotjänare i Philips vardag. Det är med på gudstjänster, och han har märkt att till och med gregorianska melodier är vackra på dragspel. Han kompar därför ofta prästens sjungna liturgi.
– Det funkar skitbra!
Philip Olssons pappa var pastor i Svenska missionsförbundet och spelade dragspel. I kyrkan var det otänkbart. I missionshuset gick det bättre.
– Han spelade på ett annorlunda sätt. Han spelade inte som på dansbanorna utan sjöng kyrkliga romanser och ackompanjerade sig själv. Men i kyrkan var det inte välkommet.
– Kärt barn har många namn, är det inte ”syndaskrynkel” så är det något annat, fyller Anita Agnas i.
– Ja, tänk om pappa hade fått se det här, säger Philip Olsson.
Perfekt biinstrument
Dragspelet har alltid varit omspunnet av fördomar. Inom kyrkan har det förknippats med syndig dans och dryckjom. Inom den klassiska musiken har det varit illa ansett på grund av sina begränsningar. Hugo Alfvén ska ha uppmanat den som hittar ett dragspel att stampa på det och slänga det i diket.
Men de klassiskt skolade kyrkomusikerna ser många likheter mellan dragspelet och orgeln.
– Vi spelar alltid med höger hand, vänster hand och fötterna. På dragspelet har du höger hand, vänster hand och luften. Vi är vana att dela upp skallen i tre delar, säger Maria Arhusiander Rojas.
– Båda är tangent- och blåsinstrument. Det är som att ha med en liten orgel, säger Joachim Nilsson.
Joachim Nilsson berättar om ett tillfälle nyligen, under Förintelsens minnesdag, då han lät en romsk vän och dragspelsvirtuos spela på en samling i kyrkan. Alla kommunens niondeklassare var inbjudna.
– Han lirade loss och femtonåringarna var helt fascinerade. De kom fram och tackade, säger Joachim Nilsson och fortsätter:
– I bland måste man också våga gå andra vägar för att engagera människor och få dem intresserade av kyrkan. I det folkliga är vi förenade.