Firar 50 år som präst: Delar med sig av resan i nyskriven bok

Leksands kyrka

Fredrik Lautmann var ­kyrkoherde i Leksand, Djura och ­Siljansnäs pastorat. Här ses ­Leksands kyrka i vinterskrud.  Foto: Foto: Marcus Gustafsson

Barbro Matzols recenserar Fredrik Lautmanns bok Tolv år på Kyrkudden – Leksand 2001-2013. "Ett bestående intryck av boken är att när kyrkoherde och förtroendevalda drar åt samma håll ja, då kan man nå långt", skriver hon.

I år firar Fredrik Lautmann 50 år som präst och lagom till jubileet ger han ut boken Tolv år på Kyrkudden – Leksand 2001-2013 där han sammanfattar sitt arbete som kyrkoherde och prost i församlingen.

Han kommer till Leksand tillsammans med hustrun Charlotte Lautmann från Hofors, en tuff och sliten bruksmiljö, där de tillbringat och arbetat i församlingen under mer än 13 års tid och flyttar in i den magnifika prostgården vid Siljan. Någon tidigare kunskap om Leksand som församling har de inte. Men det som lockade var kyrkans traditionella och starka ställning, ”en motpol till Hofors”.

Men många utmaningar väntar runt hörnet. Den stora kyrkan i Leksand behöver förbättras och få ett bättre fungerande kyrkorum med ett flyttbart altare. Kyrkan i Siljansnäs måste renoveras och Leksands kommun vill att Strandpromenaden från Leksandsbron runt Kyrkudden ska utvidgas. Dessutom är det oroligt på expeditionen i Siljansnäs efter sammanslagningen med Leksand.

Uppgifterna för den nye kyrkoherden blir således många och att han inte ligger på latsidan framgår tydligt. Under det första året i Leksand är det mängder av ärenden och uppgifter som måste klaras av och styras upp och det görs i gott samspel med kyrkoråd, anställda och ideella med­arbetare.

Under det första året i Leksand är det mängder av ärenden och uppgifter som måste klaras av och styras upp och det görs i gott samspel med kyrkoråd, anställda och ideella medarbetare. 

Han möter oro och ängslan när Strandpromenaden/Solvändan ska göras om. Etablerade och namnkunniga konstnärer bjuds in att lämna skissförslag där det bibliska budskapet i de 15 stationerna ska framgå ”på ett sådant sätt att de öppnar upp för att tolka livet i dag”. Konstnärerna får också veta att stationerna kommer att användas i kyrkans undervisning och som meditationsplatser. Kanske till och med bli en turistattraktion.

Konstnär Ebba Matz får uppdraget och när det är dags för invigning av Via Sacra – den heliga vägen, står det klart att oron var obefogad. De 15 stationerna, stora stenblock kluvna på mitten med inskriptioner från Jesu lidande, död och uppståndelse, är utlagda längs den vackra promenadvägen och sammanfattar Fredrik Lautmanns vision för projektet, ”en gestaltning av påskens budskap som är en tolkningsnyckel för hela vårt vardagsliv i god konstnärlig kvalitet”.

De tolv mycket intensiva arbetsåren i Leksand innebär också att den gamla, riksbekanta kyrkan förses med en modern utbyggnad för bland annat toaletter, kaffestuga och övningslokaler.

Ett bestående intryck av boken är att när kyrkoherde och förtroendevalda drar åt samma håll ja, då kan man nå långt.

Fakta: Bok

Bok: Tolv år på Kyrkudden

Författare: Fredrik Lautmann med bilder av Charlotte Lautmann

Förlag: Text&Idé&Bild

Tolv år på kyrkudden

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.