Christian Braw har läst Mats Egfors bok Kallelsens barn.
Mats Egfors har en viktig historia att berätta med sin bok Kallelsens barn (Visto förlag). Det är berättelsen om den kristna mission som gått ut från Sverige.
Hans morföräldrar var missionärer i Kina, hans mor var född i Kina. Hans föräldrar var missionärer i Kongo, och han själv är född där. Det är berättelsen om människor, som gav hela hjärtat, hela livet. Även när de återvände hem till Sverige var hjärtat kvar på missionsfältet och i den unga kyrkan. Varför?
Mats Egfors berättar om sin mormor, som arbetade som sjuksköterska bland fattiga svenskar i USA: ”Samtidigt känner hon en ny brännande kallelse. Kärleken till nästan utgör ett alltmer dominerande perspektiv. Men allt oftare går nu längtan till Kina och det kinesiska folket.”
Det var en längtan att få ”öppna världen för inkarnationens mysterium”. Klarare kan det inte sägas. Det var en kallelse till hemlöshet och fattigdom.
Att vara missionär i Kina innebar att verka i ett land där samhället var i upplösning. Rövarband härjade. Missionären fick sova med en revolver under kudden.
Mats Egfors morfar skrev till sin unga älskade: ”Har offrat mitt liv på missionens altare och kan därför inte heller lova något varaktigt hem.”
Hur svarar en ung kvinna på ett sådant frieri? Hon svarade: ”... jag är säker om att Herren ej skall låta oss lida brist på något, och var Du är skall alltid bliva hem för mig”.
Att vara missionär i Kina innebar att verka i ett land där samhället var i upplösning. Rövarband härjade. Missionären fick sova med en revolver under kudden.
För hustrun blev Psaltaren 48 det ord hon ständigt återvände till: ”Intill döden skall Han ledsaga oss.” När hon avled var de tillbaka i Sverige. På hennes gravsten står orden: ”Mötas hos Jesus.”
Mats Egfors far Göte var missionär i Kongo och miste där nästan omedelbart sin unga hustru och sitt lilla barn. De hade rest ut under världskriget med det svenska fartyget Drottningholm, rakt genom minfält och blockader.
Mats mor Lisbet, som föddes i Kina, kom senare till Kongo som lärare för de svenska barnen. Där fann Göte och Lisbet varandra. Men också här grep oron kring sig.
Kongos frigörelse innebar samhällets sammanbrott, och Göte kom att göra en insats i den svenska FN-styrka som sändes ut för att stabilisera situationen.
Missionen är en viktig del av Kongos historia. Det var en svensk missionär, Edvard Sjöblom, som först protesterade mot utsugningen av Kongo under Leopold II.
Doktor Denis Mukwege är son till en pastor som fostrats i den unga kyrkan, och han är själv pastor. Vid Nyhemsveckan 2015 talade doktor Mukwege och yttrade bland annat: ”Ett stort tack för den slags revolution som gjort mitt liv möjligt.”
Vilken är denna revolution? Det blir klart i talets fortsättning. Det är den revolution som gjorde att människor gav hela hjärtat och hela livet för Kristi skull.
Fakta: BOK
Kallelsens barn
Mats Egfors
Visto förlag
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.