Mikael Mogren: De ortodoxa kyrkorna ger Sverige rötter

De ortodoxa samtalsdagarna var i år i Skara stift. Foto: Johanna Norin (porträtt), S:t Johannes syrisk ortodoxa kyrka i Ryd, Skövde (gruppbild)

De ortodoxa trossyskonen visar på en uthållighet som vi kristna behöver. 

Krönika av biskop Mikael Mogren.

De ortodoxa samtalsdagarna var i år i Skara stift. Det betydde besök i församlingar i både Lidköping och Skövde. I Skara ledde biskop Åke Bonnier morgonmässan i domkyrkan.

Kristen tro kom tidigt till Västergötland. Redan 100 år före Ansgar hade kristendomen fått fäste söder om Vänern. När Olof Skötkonung döptes i Husaby källa, sannolikt år 1008, så anger det slutpunkten på missionstiden.

Till Mellanöstern kom kristen tro långt tidigare. De ortodoxa kyrkorna växte fram i Bibelns länder.

Århundradena mellan Jesus och Sveriges kristnande har den ortodoxa migrationen fyllt ut. Här finns inget tomrum längre. De ortodoxa kyrkorna ger Sverige rötter. Från de rötterna kommer den uthållighet som vi kristna behöver.

De Ortodoxa samtalsdagarna hålls varje år i ett stift i Sverige, och nästa år fyller samtalsdagarna 25 år. De är viktiga mötesplatser i det nya Sverige eftersom ortodoxa församlingar kommer i samtal med andra delar av kristenheten.

Det är också så att de är en kontaktyta mellan de ortodoxa kyrkorna, eftersom inte alla har nattvardsgemenskap mellan varandra.

De ortodoxa kristna är måna om att vårda minnet av sina kyrkors andliga fäder och mödrar. Så jag letade mig fram till de gravstenar under vilka familjen Danell är begravda.

Svenska kyrkan är organisatör och finansiär av Ortodoxa samtalsdagarna och representanter för olika kyrkofamiljer i Sverige är inbjudna. I centrum står de ortodoxa kyrkorna. Det finaste jag hört sägas om samtalsdagarna kommer från ärkebiskop Abdulahad Shabo i Södertälje. Han sa:

– Det bästa med den här kontakten är att det aldrig har varit tal om att missionera bland oss, eller att lägga sig i våra angelägenheter. Vi har alltid blivit bemötta med respekt.

På vägen hem från Skara fick jag en ingivelse. Jag svängde in till Skånings-Åsaka kyrka. Där ligger flera av de gamla biskopsfamiljerna i Skara stift begravda. Det gnistrade av höstsol i lövskogarna på vägen fram till kyrkogården.

De ortodoxa kristna är måna om att vårda minnet av sina kyrkors andliga fäder och mödrar. Så jag letade mig fram till de gravstenar under vilka familjen Danell är begravda. I tre generationer var nära släktingar biskopar i Skara stift.

Biskop Sven Danell minns jag från radio och tidningar när jag var barn. Han talade varmt och enkelt och hans ord gick rakt in i småbrukarkök och arbetarhem.

Han var också internationellt engagerad, särskilt för förföljda kristna i Baltikum. Nu blev jag stilla bland de gula löven på hans och hustrun Miriams grav.

Mikael Mogren
Biskop i Västerås stift

Prenumerera på Nyhetsbrev