Kören är en plats för glädje. Men varken Guldkören eller Kristallerna, som leds av diakonen Nils Olandersson, skulle fungera utan hårt arbete. Ibland behöver kontakter tas med föräldrar och personal på boenden för att reda ut praktiska problem, vid andra tillfällen kan medlemmar må dåligt och behöva särskilt stöd för att komma på övningarna. Eller så uppstår konflikter som måste redas ut.
– Det klart det är mycket jobb och bärande ibland. Men det är fantastiskt att få berätta att det finns ljus och hopp, att vi människor hör ihop, säger Eva Forngren.
Redan från starten var grunden för kören tydlig. Den som kom skulle bli sedd, förstådd och mött. Och man skulle få känna sig som en individ, utan att behöva ha en förälder med sig på övningarna. Redan från början var det därför viktigt att bjuda in ideella ledare.
– Om alla ska bli sedda och förstådda kan jag som körledare inte klara av det ensam, vi behöver vara många, säger hon.
Prestigelösa möten
Eva Forngren lägger ner mycket tid på att finna rätt sånger till kören. Det är egentligen inte enkla sånger, utan sådana som vilken kör som helst skulle kunna sjunga, men med en ton eller budskap som harmonierar med körens uttryck.
– Du kan inte sjunga barnsånger, för det är inte barn är med i kören. Du har ansvar för vad du lägger i deras mun, vilken teologi som du förmedlar.
När det blir rätt sånger så får de en djup mening genom kören, menar hon.
– Då blir det så starkt.
Du har ansvar för vad du lägger i deras mun, vilken teologi som du förmedlar.
Kören och dramagruppen förmedlar något av vad det innebär att vara människa. I mötena under övningar och konserter blir sådant som karriär, status och inkomst oväsentligt.
– Det är sådant som är lätt att säga, men som ganska sällan får kropp. I Guldkören så blir det sant. När vi möts och har övningar är det ingen som bryr sig om hur många högskolepoäng jag har eller hur mycket pengar någon har. Jag är bara Eva.