Pilgrimens nyckelord viktigare i orostider

Hans-Erik Lindström ser pilgrimens sju nyckelord som ett slags livsstilsord. En hjälp att försöka leva efter sitt hjärta och sin övertygelse. Foto: Göran Tonström

Pilgrimens sju nyckelord är snart ett kvarts sekel gamla. Pandemin och klimatkrisen har gett orden om frihet, delande och bekymmerslöshet en ny resonans hos människor.

Det konstaterar Hans-Erik Lindström, mannen som skrev dem.

Det var efter en månadslång pilgrimsvandring genom Linköpings stift 1997 som prästen och vandraren Hans-Erik Lindström ville försöka rekapitulera och sammanfatta vad gruppen varit med om. Så han satte sig framför en liten Birgittastaty i Vadstena med papper och penna.

– Och då kom orden bara, ett efter ett, berättar han under det samtal vi för på en stock, en solig sensommardag i Engelska parken, ett stenkast från Sicklasjön vid Björkhagen söder om Stockholm.

– Jag hade gått i frihetens anda hela vägen och andats frihet dag efter dag. Vi hade levt enkelt och känt det oerhört tillfredsställande att inte behöva så mycket under vandringen. De sju, åtta kilo man bär i ryggsäcken lever man gott på och av.

Ofta gick man i tystnad, befriade av att inte behöva prata utan få gå i det egna inre skiktet. Man tog dagen som den kom och lämnade mycket annat bakom sig. Allt gick i långsamt tempo, ingen hade bråttom; en lyxvara i tider då behovet av att producera och vara effektiv styr våra liv.

– Där kommer långsamheten in som ett antiord. Att få möjlighet att känna den långsamma pulsen, vilket leder till att man åker hiss ifrån huvudet ner till bröstet. Från det intellektuella, rationella, till det emotionella, intuitiva. Där jag tänker mig att själva livet finns.

För Hans-Erik Lindström är de sju nyckelorden ett slags livsstilsord.

– Att försöka leva efter mitt hjärta, min längtan och min övertygelse och dras åt det hållet. Där tror jag att de kan vara till hjälp att ta spjärn emot. Att meditera och fundera över dem och låta tankarna få leva inuti dem. Och sen ge sig i väg ut på egna vandringar, även fysiskt.

För det är då det händer saker, fastslår han. Ute på vägen eller i skogen. Som att man sätter sig ner på en sten med papper och penna i handen och låter de olika stråk man bär på få komma till uttryck.

– Det är ju vanliga svenska substantiv det handlar om, men jag har faktiskt blivit lite förundrad över att de blivit viktiga för så pass många, erkänner Hans-Erik Lindström.

I Norge har de sju nyckelorden via kulturdepartementet anammats och blivit landets officiella tolkning av en pilgrimsvandring. De tio stiften i Danmark använder dem på liknande sätt.

– Och i Finland har ett pilgrimscentrum öppnat i Åbo med de sju nyckelorden som grund. De har fått en genklang i människors liv och jag tror det bottnar i att man vill något mer med sitt liv innan det är kört. För det kan ju ta slut fort vilket coronan är ett konkret uttryck för.

Pandemin är förstås inte någonting gott eller positivt, men vi kanske ändå kan se positiva effekter av den, menar Hans-Erik Lindström.

– Den har väckt upp sånt som slumrat eller legat i träda och inte fått utrymme på länge.

Sällan har så många som nu gått ut i skog och mark. Människor som verkar känna behov av frid, lugn och ro, att hitta sig själva.

– Parkerna i landet har närmast varit överbefolkade i sommar. Som här i Engelska parken där det har varit jättemycket folk. Skogen och naturens katedral verkar vara en ingång för att hitta tillbaka till en längtan efter ro. En känsla av att man inte behöver så mycket av det man förut trott sig behöva. Second hand har väl aldrig blomstrat som nu. Det som var viktigt förut blir mindre viktigt nu och tvärtom.

Hans-Erik Lindström tror att pandemin spär på och förstärker trenden att vilja hitta sig själv och sitt liv på ett annat sätt än tidigare.

– Man kan ju suga på de här orden: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet, delande. Det är alltid något av dem som sticker ut i ens liv, något som man kan ta spjärn emot.

Både covid-19 och klimatfrågorna ligger nära pilgrimssjälen, anser Hans-Erik Lindström.

– För den som gått en pilgrimsvandring och fått se med egna ögon den klimatförstörelse som finns i skog och mark, väcks ett engagemang för ett slags steg två. Pilgrimsorden närmar sig det som klimatforskare länge talat om: att vi måste ändra livsstil.

– Om man lär sig att älska skapelsen och naturen, så leder det också till ett miljöengagemang. Så i den meningen är pilgrimstanken direkt kopplad till klimatkrisen.

Skogen och naturens katedral verkar vara en ingång för att hitta tillbaka till en längtan efter ro. En känsla av att man inte behöver så mycket av det man förut trott sig behöva. Hans-Erik Lindström

Fakta: Pilgrimens sju nyckelord

1 Frihet

2 Enkelhet

3 Tystnad

4 Bekymmerslöshet

5 Långsamhet

6 Andlighet

7 Delande

Läs mer i Hans-Erik
Lindströms bok: Pilgrimens sju nyckelord. Inspiration för din livsresa. (Libris)

Göran Tonström

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift