Undanskymd och undanskymd. Innan något annat sägs bör man presentera den färskaste statistiken, som visar att 400 000 svenskar ber för maten varje dag. Det är detsamma som fem procent. Undersökningen gjordes 2016 av Sifo på uppdrag av tidningen Dagen.
I kontrast mot många andra religiösa seder är det dessutom de unga som är mest aktiva. Nio procent av de mellan 15 och 29 år ber för maten (hos de mellan 30 och 49 år är siffran en procent).
Det förtar inte det faktum att bordsbönen associeras med förgången tid. Som kulturskribenten Jenny Teleman formulerade det när hon recenserade fjolårets film om Astrid Lindgren: ”Unga Astrid skulle kunnat handla om en ung sprakande kvinna som levde i en tid i Sverige där familjer umgicks så här tillsammans – ’I Jesu namn till bords vi gå, välsigne Gud den mat vi få …’ Men som längtar efter jazz. Modernitet, frihet, kärlek.”
Då. Ett helt Sverige i bordsbönens och konungavördnadens bondkök.
Men nu? Till skillnad från hur kyrkliga förrättningar har sin uppdaterade plats i film och litteratur lyser bordsbönen med sin frånvaro i kulturutbudet. Senast publiken bjöds på bordsbön var i Vår tid är nu, SVT:s dramasuccé om det moderna Sveriges genombrott.
I avsnittets 60-talskök sitter nyfrälste pingstvännen Gustaf Löwander som i ett synnerligen feltajmat läge leder tonårsfamiljen, inklusive barnens vänner, i bordsbön. Pinsam stämning uppstår.
Någonstans där har bordsbönen sedan dess befunnit sig. Som en sed som upprätthålls av de andra. Av de frikyrkliga. Och av amerikaner.
I Hollywooddramats form är scenen runt det dukade bordet vanlig, där familjens överhuvud från sin plats vid kortändan ber om välsignelse för maten. Inte minst i filmer som utspelar sig så här års, under Thanksgiving, USA:s stora hemvändarhelg.
Bordsbönen används på vita duken ofta som en crash course i släktens persongalleri och inbördes maktkamp. I aktuella och kritikerrosade HBO-serien The Succession möts familjerna från de båda mediedynastierna Roy och Pierce.
De förra vill köpa de sistnämnda. Miljardsummor står på spel. För att gestalta kulturkrocken mellan underhållningsindustrins Roy och journalistiskt seriösa Pierce låter manusförfattarna familjerna dela en exklusiv middag, där en av Pierce familjemedlemmar excellerar medelst Shakespeare-citat i en bordsbön vars bildningskapital förödmjukar de okultiverade uppköparna.
Steget från filmduken till vårt eget kök kan kännas långt. Ändå är det i spänningsfältet mellan inkludering och exkludering bordsbönen befinner sig. Det menar Åsa Molin, författare och lärare i teologi.