1100-talshelg i Skara

Missalethelgen arrangeras av Västergötlands museum, Veterinärhistoriska museet, Skara kommun, Skara stift, Skara pastorat, Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara skolscen.

I helgen firas Missalethelgen i Skara. Då kommer Skaramissalet att finnas i domkyrkan och flera aktiviteter arrangeras runtom kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Missalethelgen arrangeras av Västergötlands museum, Veterinärhistoriska museet, Skara kommun, Skara stift, Skara pastorat, Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara skolscen.

Sveriges äldsta bok brukar den kallas, Skaramissalet från 1150-talet. Men det är mer än en bok, det är en kulturskatt. En medeltida mässbok, handskriven på latin. I helgen kommer den att vara i Skara domkyrka.

På söndagen den 30 januari klockan 11 leder biskop Åke Bonnier en mässa där Skaramissalet kommer att uppmärksammas.  

Skaramissalet bärs in i sin helhet till den plats där den var i tjänst. Nu blir det också hela denna fantastiska helg med så många olika perspektiv på Skaramissalet, säger biskop Åke i ett pressmeddelande.

Helgen bjuder på fler aktiviteter, men möjligheten att delta är begränsat. Därför sänds de på webben. I domkyrkan begränsas antalet till 125 personer.

programmet står seminarier, konsert med ensemblen Ars Veritas och guidade museiturer. En food truck kommer att finnas på plats i området för den hungrige.

Arrangörer för Missalethelgen är Västergötlands museum, Veterinärhistoriska museet, Skara kommun, Skara stift, Skara pastorat, Skara stiftshistoriska sällskap, Studiefrämjandet och Skara skolscen.

Fakta: Missale

Missale kallas den bok som innehåller den kristna mässans oficiella liturgiska texter och sånger.

Den började användas under högmedeltiden. Innan dess använde präster, diakoner och körer separata böcker, men i missalet samlade man alla mässans texter.