30 år sedan branden i Katarina kyrka

Bo Wallin, före detta kanslichef i Katarina församling, står utanför Katarina kyrka. I bakgrunden syns en av de gamla klockorna som föll ner när tornet rasade i och med branden. Foto: Marcus Gustafsson

I helgen är det 30 år sedan Katarina kyrka i Stockholm brann. När Notre-Dame i Paris eldhärjades i fjol, kom minnena tillbaka för Bo Wallin, dåvarande kanslichef i församlingen.

”Det är fruktansvärt att se sin kyrka brinna.”

Natten till den 17 maj 1990 väcktes Bo Wallin, som arbetade i Katarina församling mellan 1980 och 2014, av att kyrkoherde Stig Johnsson ringde.

– Stig hade inte hunnit gå till sängs, och från sitt fönster i församlingshuset, hade han upptäckt lågor från kyrkan. Jag hade nästan svårt att förstå vad han sa. Brann Katarina? Jag bodde ju då som nu vid Mosebacke torg, men jag hade inte hört några sirener. Jag skyndade fram till fönstret. Och då såg jag ju.

Tornet gav vika

– Det var fruktansvärt. Helt förskräckligt.

Det tog en liten stund innan Bo Wallin fick på sig kläderna, ”jag blev nog lite förvirrad av alltihop”, och kunde ta sig ner till Högbergsgatan. Där möttes han av brandmännen, polisen och kyrkoherde Stig Johnsson. Vissa saker kunde räddas, bland annat ett silverkrucifix från 1400-talet, textilierna och kyrksilvret.

– Ett tag trodde man att branden hejdats och det såg riktigt hoppfullt ut. Men så öppnades tornluckorna och det gav ny skjuts åt elden. Sen brann det hela natten. Tornet gav vika och mycket försvann i lågorna. Men kyrksilvret låg i ett kassaskåp i koret bakom altaret och brandmännen sprutade vatten på skåpet så det klarade sig. En ljuskrona som ramlade ner blev skadad men kunde återställas.

Brandbilar framför Katarina kyrka som står i lågor efter att ha fattat eld orsakat av ett elfel 17:e maj 1990, Kyrktornet rasade in och endast ytterväggarna stod kvar när branden hade släckts. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Katarina kyrka brann 1723 för fösta gången

Bland annat förstördes huvudorgeln, konst, altare med altaruppsats och predikstolen. Alla fyra kyrkklockorna föll ner och skadades så svårt att de inte gick att använda igen. En av kyrkklockorna står numera som minne på södra sidan av kyrkan.

Året innan hade kyrkan renoverats för mångmiljonbelopp. Omfattningen på själva branden var ungefär som första gången kyrkan brann, 1723, då stora delar av Södermalm förstördes.

– Det enda jag kunde göra var att se på. Den känslan av maktlöshet glömmer jag aldrig. I april i fjol när jag såg fransmännen stå där intill Notre-Dame… ja, vad ska man säga. Jag är ju själv körsångare och har sjungit i Notre-Dame. Den fruktansvärda känslan när ens kyrka brinner är svår att föreställa sig.

Tekniskt fel i elledningen orsak till branden

Anledningen till att eldsvådan startade i Katarina kyrka tros ha varit ett tekniskt fel i en elledning. Inga rökdetektorer fanns i kyrkan, däremot värmedetektorer som satte i gång brandlarmet.

– Dagen innan hade det varit konsert och då tyckte vissa i publiken att det luktade brandrök men man förstod inte varifrån lukten kom, berättar Bo Wallin. Det kan ha legat och pyrt under ett par dagar. När branden väl fått fäste blev kyrkan snabbt övertänd.

Fanns de som tyckte att kyrkan skulle bli ruin

Redan dagen efter, när det fortfarande pyrde, hölls ett första möte med försäkringsbolaget, Riksantikvarieämbetet, kyrkorådet, kyrkoherden och kanslichef Bo Wallin.

– Vi i församlingen, kyrkorådet och kyrkofullmäktige, var på det klara med att kyrkan skulle återuppbyggas. Det fanns personer som tyckte att kyrkan skulle förbli en ruin, säkert av omsorg om ekonomin, men det var inget som var aktuellt för oss i församlingen, säger Bo Wallin.  

Flygvy från helikopter över Katarina kyrka på Katarinaberget på Södermalm i Stockholm 17:e maj 1990, som forfarande ryker morgonen efter branden som orsakades av ett elfel. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Tusentals kom till utomhusgudstjänst

Ett omfattande arbete med att få fram pengar drog i gång. Gudstjänster firades i den andra kyrkan i församlingen, Allhelgonakyrkan, men redan söndagen efter branden hölls en utomhusgudstjänst med tusentals deltagare utanför Katarina kyrka. Precis som planeras för Notre-Dame tog renoveringen av Katarina kyrka, under arkitekt Ove Hidemarks ledning, fem år.

– Vi var så lyckligt lottade att kyrkan var försäkrad, det var inte alla kyrkor på den tiden och det gick heller inte att helförsäkra en kyrka då. Vi fick 150 miljoner kronor därifrån. Dessutom var vi lyckosamma vad gäller placeringar av försäkringspengarna som gav oss vi 50 miljoner kronor.

Rädda Katarina bidrog med pengar

Insamlingsstiftelsen Rädda Katarina bidrog med drygt 20 miljoner kronor.

– Många människor, även sådana som inte brukade gå i kyrkan, engagerade sig. Det var ett stort intresse. Katarina kyrka betydde mycket för söderbor och även andra stockholmare, många hade gift sig här och konfirmerats, säger Bo Wallin. De lån som vi var tvungna att ta för att färdigställa allt hade betalats tillbaka när jag gick i pension för sex år sedan.

Katarina kyrka återinvigdes 1995

1995 återinvigdes kyrkan. Exteriört såg den renoverade kyrkan ungefär ut som den gamla kyrkan, men interiört var det stora förändringar eftersom man anpassat interiören till kraven som gällde nu i modern tid.

Sonny Peterson, som under många år var organist i Katarina församling, arbetade för att få fram en ny orgel. Den gamla hade förstörts helt och hållet och den nya beställdes från Van den Heuvel Orgelbouw i Dordrecht i Nederländerna.

Att en kyrka kunde brinna var helt obegripligt för mig, särskilt Katarina kyrka som är av sten. Större oro hade man väl för Allhelgonakyrkan som är byggd av trä. Men att en stenkyrka också kan brinna påmindes jag om i fjol när katedralen i Paris brann. Eldsvåda och återuppbyggnad innebär mycket sorg och arbete, men så en dag står kyrkan färdig igen.

Fakta: Katarina kyrka

Katarina kyrka ligger på Högsbergsgatan 13, på Södermalm i Stockholm. Det är en församlingskyrka i Stockholm stift. 

Kyrkan är uppkallad efter prinsessan Katarina, Karl X Gustavs mor.

Kyrkan stod klar för första gången 1695. Sedan dess har byggnaden varit med om två bränder. 

Den första inträffade 1 maj 1723, då förstördes kyrkan och en stor del av bebyggelsen i området. Kyrkan kunde då invigas ett år senare.

Den andra branden inträffade1990. Den gången tog det fem år innan kyrkan kunde återinvigas.

Enligt utredningar som gjorts var det ett elektriskt fel som orsakat branden.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.