469 miljoner delas ut från jord, skog och fonder

Foto: TT

Prästlönetillgångarna delar ut 469 miljoner kronor till församlingarna i år. Det visar Kyrkans Tidnings genomgång av boksluten för 2019 för de tretton förvaltningarna. Lunds stift delar ut mest, 68 miljoner kronor.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: TT

Fakta: Så mycket delas ut i stiften

Föregående års siffra inom parentes:

Lund 68 miljoner kronor (72)

Växjö 57 mkr (57)

Linköping 54 mkr (50)

Skara 45 mkr (45)

Uppsala 45 mkr (45)

Härnösand 43 mkr (42)

Karlstad 35 mkr (35)

Västerås 30 mkr (30)

Göteborg 30 mkr (30)

Stockholm 27,4 (20,6)

Strängnäs 20 (7)

Visby 11,5 (12)

Luleå 5,8 (3,5) 

Trots att det utdelningsbara resultatet blev mer än 150 miljoner kronor bättre än för ett år sedan, totalt 628 miljoner, är utdelningen till församlingarna bara marginellt högre i år och i många stift oförändrad.

– Corona hade redan slagit till under bokslutsarbetet vilket jag anar skapat en försiktighet i utdelning för att säkra framtida utdelningar, säger stiftsjägmästare Helena Eld i Uppsala stift.

Hon är en av fyra i arbetsutskottet i Egendomsnämndernas samarbetsorgan, ENSO.

Hälften av utdelningen går till det inomkyrkliga utjämningssystemet och hälften går direkt till de pastorat eller församlingar som är andelsägare. Utdelningen mot-
svarar i regel två, tre procent av församlingarnas intäkter, men i vissa fall betydligt mera. De som har flest andelar kan räkna med en utdelning på över två miljoner kronor i till exempel Härnösands stift.

– De största andelsägarna finns på landsbygden och för dem är inkomsten från skogen ett viktigt komplement till medlemsavgifterna, säger Max Enander, förste stiftsjägmästare i Härnösand.

Största delen av prästlönetillgångarnas avkastning kommer från stiftens skogar som tillsammans redovisar ett rörelseresultat på 424 miljoner före avskrivningar och lagstadgad värdesäkring av kapitalet.

Kapitalförvaltningen förbättrade sitt resultat från 2018 med nära 200 miljoner. En börsutveckling på 35 procent och på sina håll stora realisationsvinster är förklaringen till den starka resultatförbättringen.

Stiftens beroende av kapitalförvaltningens resultat varierar kraftigt. I Stockholms stift, till exempel, är det helt avgörande, medan stift som Härnösands och Västerås mer förlitar sig på skogsbrukets mer förutsägbara och jämnare avkastning.

De senaste tio åren med en stark börsutveckling har den så kallade direktavkastningen från kapitalförvaltningen dock varit högre: 5,5 procent. Motsvarande avkastning för skog och jord ligger lägre, på 1,6 respektive 1,8 procent av tillgångarnas marknadsvärde.

Bland stiften visar Västerås och Växjö de högsta rörelseresultaten för skogsbruket. Detta trots miljonförluster på grund av angrepp på träd från granbarksborren i Växjö stift.

Fakta: Skog - tre i topp

Rörelseresultat före värdesäkring och skatt:

Västerås 64,5 miljoner kronor

Växjö 57,3 miljoner kronor

Skara 46,4 miljoner kronor

 

För jordbruket toppar som vanligt Lund som får mer än halva resultaten från sitt lönsamma jordbruk på landets bästa jordbruksmark. Inget annat stift har så stor andel jordbruk.

Fakta: Jordbruk - tre i topp

Rörelseresultat före värdesäkring och skatt:

Lund 59,4 miljoner kronor

Växjö 27,8 miljoner kronor

Strängnäs 20,7 miljoner kronor

Inom kapitalförvaltningen redovisar Stockholm, Strängnäs och Växjö stift de högsta rörelseresultaten. Både Stockholm och Strängnäs har bytt kapitalförvaltare vilket gett reavinster. I Växjös fall är orsaken en reavinst på 31 miljoner kronor för tillgångar som har sålts och vinsten återförts till den framtida kapitalförvaltningen.

Fakta: Fonder - tre i topp

Rörelseresultat före värdesäkring och skatt:

Stockholm 78,9 miljoner kronor

Strängnäs 74,2 miljoner kronor

Växjö 42,8 miljoner kronor

Årets utveckling är mer oviss av kända skäl.

– I Uppsala stift såg det mörkt ut i början av coronapandemin för att vi ska kunna ligga kvar på samma utdelning 2020. Men redan en månad senare var situationen en annan. Hur börsen utvecklar sig följer vi noga. Börsens utveckling spelar roll likom barkborreangreppen, säger stiftsjägmästare Helena Eld.

Göteborgs stift hör till dem som ser risker för ett nollresultat inom kapitalförvaltningen i år.

LENNART LUNDBERG

Fakta: Självägande gamla egendomar

Prästlönetillgångarna består av jord, skog och fonder som från 1000-talet och framåt bildades för att säkra prästernas löner, därav namnet.

I dag förvaltas de stiftsvis, men är självägande. De består tillsammans av 466 000 hektar skog, 47 000 hektar jordbruksmark och finansiellt kapital på 3,5 miljarder kronor.

Bara avkastningen får delas ut till församlingarna.

Rörelseresultatat är resultat före avskrivning, skatt och
värdesäkring av kapitalet.