700 000 utträden via sajt i Finland

Helsingfors domkyrka. Foto: Getty, Skärmdump.

Webbtjänsten Eroakirkosta.fi startades 2003 för att uppmuntra och göra det lättare att gå ur kyrkan i Finland. Sedan dess har totalt 700 000 personer använt den digitala tjänsten.

– De två klart största orsakerna vi hör är sekularisering samt ovillighet att betala kyrkoskatt. Av dessa är kyrkoskatten en aningen större orsak, berättar Kaj Torrkulla, pressansvarig på Eroakirkosta.fi.

De senaste två åren har drygt 100 000 personer gått ur kyrkan via sajten. Hittills i år handlar det om nära 25 000, vilket är den högsta siffran sedan 2013 för motsvarande period, visar statistiken från Eroakirkosta.fi.

Bland de ortodoxa utträdarna har 6 281 valt att göra det via sajten. Den hittills högsta siffran noterades i fjol med 878 utträden.

Omkring 90 procent av alla som har gått ur kyrkan har gjort det via Eroakirkosta.fi.

Den genomsnittliga utträdaren är 36 år. En något högre andel är män, men för de senaste 100 000 som har gått ur kyrkan via Eroakirkosta.fi har andelen kvinnor ökat något till 47 procent.

Utträden 2010-2019 - månad för månad. Källa: Eroakirkosta.fi

De större städerna i Finland har de största andelarna utträden, enligt Eroakirkosta.fi. I Helsingfors har utvecklingen däremot dämpats något enigt de senaste siffrorna.

Samtidigt har också inträdena i Finland ökat, vilket Kyrkans Tidning har skrivit om tidigare.

Hur går detta ihop?

– En del blir tillfälligt medlemmar i kyrkan på grund av kyrklig vigsel eller fadderskap. Detta syns som en ökning i både anslutningar och utträden, menar Kaj Torrkulla.

– Evangelisk-lutherska kyrkans statistik angående dop är inte särskilt tillförlitlig eftersom gränsen mellan barndop och övriga dop inte är konsekvent från år till år. Det har blivit vanligare att föräldrar låter sitt barn döpas efter två månaders ålder. Trenden angående barndop har länge varit sjunkande.

Eroakirkosta.fi har som uttalat mål att skilja stat och kyrka. Den nya religionsfrihetslagen i landet trädde i kraft 2003 och gjorde det lättare att träda ur kyrkan, eftersom det inte längre krävdes att ta sig till en pastorsexpedition för att avsluta medlemsskapet.

Dessutom är det, till skillnad från Sverige, okej att avsluta sitt medlemskap via epost.

Sedan 2003 har utträdena i kyrkan varierat, men följt ett något växande mönster: det är toppar i slutet av året som enligt Eroakirkosta.fi kan förklaras med att folk vill slippa betala avgifterna.

Dessutom finns det ett starkt samband mellan utträden och händelser där kyrkan hamnat i medialt blåsväder.

Den dåvarande kristdemokratiska inrikesministern Päivi Räsänen har gjort flera kontroversiella uttalanden som har lett till medlemsflykt av olika skäl. Ett exempel är när hon i en tv-debatt 2010 uttalade sig negativt om homosexuella. Trots att hon inte företrädde kyrkan i debatten ledde det till rekordutträden under det året: nära 85 000.

Flyktingar och kyrkliga vigslar av samkönade par har varit andra aktuella orsaker till utträden under senare år.

– Liberala anser att kyrkan är för konservativ och konservativa anser att den är för liberal. Hur den än gör, blir någon missnöjd.

Men enligt Kaj Torrkulla har påverkan från ”skandaler” minskat i betydelse.

– Det har helt enkelt blivit vanligt att skriva sig ut ur kyrkan under senaste årtiondet. Religiositet överlag är minskande. Tillsammans med kyrkoskatten leder det till en ökande massa som lämnar kyrkan oberoende av skandaler.

Fakta: Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

För att bli medlem krävs, förutom dop, också konfirmation om du har fyllt 15 år.

Personer under 18 år kan bli medlemmar i kyrkan med sina vårdnadshavares samtycke.

En finsk medborgare som har hemkommun i Finland kan bli medlem i en församling i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Finska medborgare fast bosatta utomlands och utländska medborgare som har hemkommun i Finland kan bli medlemmar i kyrkan.

En utländsk medborgare som saknar hemkommun i Finland kan bli medlem i kyrkan efter att ha deltagit i församlingens verksamhet tre månader.

Den som är medlem i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland kan inte samtidigt vara medlem i något annat religiöst samfund.

Endast om kyrkomötet har godkänt en ekumenisk överenskommelse om ömsesidiga förutsättningar för medlemskap med andra samfund kan dubbelanslutning vara godkänd.

Att ha dubbelt medlemskap gäller i praktiken endast med anglikanska kyrkan i Finland.

En person som blir medlem i ett annat religiöst samfund anses ha utträtt ur Evangelisk-lutherska kyrkan.

Som medlem i kyrkan betalar man kyrkoskatt. Skattesatsen varierar i olika församlingarna mellan en och två procent.

Ett barn som döps ska ha minst två faddrar. Faddrarna ska höra till den evangelisk-lutherska kyrkan, och vara konfirmerade.

För en kyrklig vigsel krävs att den ena ska höra till den evangelisk-lutherska kyrkan, och ha gått i skriftskola (deltagit i konfirmationsundervisning). Den andra kan höra till en annan kristen kyrka, eller ett kristet trossamfund, och behöver då inte ha gått i skriftskola.

Fakta: Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift