Även Maria Hansson, ombudsman på Kommunal som är ansvarig för avtalsområdet Svenska kyrkan, påminner om Folkhälsomyndighetens råd.
– Vaccination är ju till för mig som individ. Även vi som är vaccinerade måste ju fortsätta att hålla distans och fortsätta med renlighet, säger hon.
Av de kyrkoherdar som vet att de har ovaccinerad personal svarar drygt var femte att församlingen har förändrat verksamheten för att skydda deltagare. Ungefär lika stor andel svarar att verksamheten förändrats för att skydda de medarbetare som inte är vaccinerade. Flera av dem som svarar anger i sina fritextsvar att det handlar om personal som inte har nära kontakt med människor utan arbetar på kyrkogård, kansli eller inom lokalvård.
Varken Kommunal eller KyrkaA känner till någon omplacering inom Svenska kyrkan med motiveringen att personen är ovaccinerad.
– Men arbetsgivaren kan ju omplacera, anser jag. Det är ju arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet, men inte bara för att medarbetaren inte är vaccinerad, utan kanske om man arbetar nära människor, säger Maria Hansson kommunal och fortsätter:
– Över huvud taget anser jag att de som jobbar med riskgrupper ska vara extra försiktiga. Om man skulle göra en omplacering ska det föregås av en mycket noggrann utredning.
– Men den här frågan om omplacering är inte prövad och det är oklart vad som gäller. Jag skulle önska att vi fick tydligare riktlinjer från Arbetsmiljöverket, säger Vibeke Hammarström.
I enkäten har de kyrkoherdar som inte vet om medarbetare är vaccinerade eller inte, i mycket liten utsträckning förändrat sin verksamhet. En del reagerar på att frågan är fel ställd eftersom arbetsgivaren ju inte får kräva svar av medarbetaren.
Av de som har svarat att de har förändrat verksamheten anger de flesta att man har valt att bedriva verksamhet med stora avstånd eller i större lokaler. Andra svar handlar om att verksamhet har flyttat utomhus eller sker digitalt. Endast en liten grupp, sju procent, anger att de har ställt in verksamhet.
Det är ganska samstämmiga tankar från kyrkoherdarna som har svarat på enkäten om hur de ser på att medarbetare är ovaccinerade eller att man inte vet om de är det. Ett av de vanligaste orden i svaren är ”osolidariskt”, men många påpekar att det beror på orsakerna. Är orsaken medicinsk finns stor förståelse. Många påpekar också att enligt regelverket kan man inte kräva ett svar, men uttrycker samtidigt en egen övertygelse om att man ska vaccinera sig. Men det finns också andra röster.
– Det gör mig väldigt irriterad att vi inte kan kräva att medarbetare vaccinerar sig. I en del andra länder får man inte gå till jobbet om man inte är vaccinerad, säger Anita Ölund, kyrkoherde i Hedemora, Husby och Garpenbergs församling och fortsätter:
– Jag tycker det är problematiskt att vi har ovaccinerad personal eftersom kyrkans är en stöttepelare i samhället och det har ett högt signalvärde att man ska vara trygg hos oss.
En del menar också att ansvaret att skydda sig och andra ligger helt på den ovaccinerade. Men så är det inte riktigt, menar Vibeke Hammarström på KyrkA:
– Arbetsgivaren har en skyldighet att arbetsmiljön ska vara så riskfri som möjligt. Där kan ju ovaccinerade vara en större risk. Men även vaccinerade utgör en risk, vi befinner oss mitt i en pandemi. Vi ska skydda andra, men vi ska också skydda ovaccinerade.
– Det här är den riktigt svåra knuten, särskilt i små församlingar. Jag har fått förtroende av mina medarbetare som är ovaccinerade och de har berättat för mig, men min organisation står och faller med att människor görsina uppgifter, säger Carin Zetterberg, kyrkoherde i Ovansjö-Järbo församling.
Enkäten skickades ut före beslutet om att coronapass kan komma att krävas för samlingar med över 100 personer. Då var det bara en av kyrkoherdarna som svarade att församlingen krävde covidpass och få som krävde säkerhetsåtgärder som ansiktsmask av deltagarna i verksamheten.
Maria Lundqvist Norling, rättschef i Svenska kyrkan, anger att riktlinjen kring coronapass inom Svenska kyrkan är att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men om någon kyrkoherde lokalt ser ett behov i en speciell situation är det deras sak att ta beslut.
I princip alla kyrkoherdar som svarar hänvisar till att de åtgärder de tar till nu för att minska smittspridningen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men många anger särskilda arrangemang vid nattvardsgång.
– En del av tiden under pandemin firade vi ju inte nattvard alls, sedan använde vi särkalkar en period och efter den 28 september har vi vanliga kalkar och nattvardsgång med gående obrutet duklag. Vi ger tydliga instruktioner till församlingen och har rutiner för kyrkvärdar och präster, säger Christofer Wilson, kyrkoherde i Hägerstens församling i Stockholm.
– Jag tror mycket på att ha en levande diskussion om vaccin och att vädja till människors vuxna jag, säger han men påpekar att det finns de som har skäl som gör att de inte kan ta vaccin.
Kyrkoherdar, fack och arbetsgivarorganisationen är alla överens om att det är bra att uppmuntra personalen till vaccinering och att det är positivt att kunna erbjuda möjligheten att göra det på arbetstid.