Ärkebiskopen lade ner sin röst när det röstades om välsignelse av samkönade

Splittringen i anglikanska kyrkan är så djup att ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, inte röstade när de nya gudstjänsterna antogs av engelska kyrkomötet. Foto: Yui Mok/AP/TT

Engelska kyrkan har också haft sitt kyrkomöte i dagarna. Den fråga som väckte störst debatt var om samkönade par ska kunna bjuda in familj och vänner till en välsignelsegudstjänst i kyrkan. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Splittringen i anglikanska kyrkan är så djup att ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, inte röstade när de nya gudstjänsterna antogs av engelska kyrkomötet. Foto: Yui Mok/AP/TT

Mellan den 13 och den 15 november hade Church of England sin motsvarighet till kyrkomötet – generalsynoden. Den fråga det blev mest debatt kring handlade om en “standalone”-gudstjänst för samkönade par.

Frågan väcktes i ett tilläggsyrkande under mötet och i det föreslogs att det på prov ska införas en särskild gudstjänst för att välsigna och fira borgerligt ingångna samkönade äktenskap. Till gudstjänsten ska paren kunna bjuda in familj och vänner. Tilläggsyrkandet antogs av generalsynoden med liten marginal.

Jämn omröstning

Generalsynoden är indelad i tre hus. Av lekmännen röstade 99 för, 98 emot. Prästerna: 101 för, 94 emot. Biskoparna: 25 för och 16 emot.

Förslaget väcktes i samband med att generalsynoden diskuterade "Living in Love and Faith", kyrkans arbete med frågor om HBTQ-frågor och samkönad vigel. Som en del av det arbetet har kyrkan tagit fram en ny samling av böner och löften, Prayers of love and faith, som bland annat är hämtade från vigselgudstjänster och är tänkta att användas av personer i samkönade relationer. Beslutet om att anta Prayers of love and faith röstades igenom redan i februari, de kommer att anbefallas som lämpliga för bruk av biskoparna i december. 

Men det är ännu oklart när de nya "Standalone"-gudstjänsterna ska införas. 

Ärkebiskopen lade ned sin röst 

Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, avstod från att rösta i frågan. Han skriver i ett uttalande att han ser splittring i Church of England och en ännu djupare splittring i den anglikanska gemenskapen där majoriteten av kyrkoprovinserna har en traditionell syn på äktenskap. Som ledare av de anglikanska gemenskapen måste han arbeta för kyrkans enhet, hur omöjligt det kan verka, och ta sitt pastorala ansvar, skriver han. 

En annan fråga som röstades igenom var nästa steg i det upprättelsearbete kyrkan gör i relation till offer för kyrkorelaterade sexuella övergrepp, framför allt barn. I synodens möte i juli fick arbetet med ekonomiska ersättningar, samtalsstöd, ursäkter samt erkännandet av missförhållandet från kyrkans sida, ett starkt stöd, men utan att några beslut fattades. Under den extrainsatta generalsynod i november fattades beslutet.