ÄB om Tanzania: ”Politiska utvecklingen inte positiv”

Biskoparna från Sverige och Tanzania möttes för att stärka tilliten och för att förstå hur kontexter formar våra kyrkor, skriver de i det uttalande som biskoparna formulerade.

Svenska kyrkans biskopar är nyss hemkomna från ett besök hos Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania. Relationen är mycket god, trots att kyrkorna verkar i olika traditioner och miljöer, säger ärkebiskop Antje Jackélen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Tanzania
Biskoparna från Sverige och Tanzania möttes för att stärka tilliten och för att förstå hur kontexter formar våra kyrkor, skriver de i det uttalande som biskoparna formulerade.

Det gemensamma biskopsmötet i Tanzania var en uppföljning till det möte som ägde rum i Rättvik 2015. 

– Relationen är bra. Den går tillbaka långt i tiden. Genom missionen. Det har uppstått vänskap, inte minst efter 2015. Sju av våra tretton stift har vänstift i Tanzania. Det är rörande med vilken gästfrihet vi blev mottagna, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

I ett gemensamt uttalande som biskoparna antog känns flera punkter igen från 2015, till exempel att främja kvinnors ledarskap. Men också nya områden, som att öka åtaganden för att uppmärksamma klimatförändringarna.

– Regntiden är försenad i Tanzania i år och på sina håll har det inte kommit så mycket regn som det behövs för att det ska bli en bra skörd. Det är absolut rätt att öka våra åtaganden, säger ärkebiskopen.

I uttalandet står att syftet med mötet var: ”att lära känna varandra som ledare i Kristi kyrka, att stärka tilliten mellan oss och mellan våra kyrkor, och att förstå hur kontexter formar våra kyrkor.”

– Det är en direkt upprepning sedan 2015. Det var då angeläget eftersom det var det första gemensamma biskopsmötet. Det är också viktigt 2019. Det händer mycket i Tanzania och den politiska utvecklingen är inte så positiv.

Den politiska situationen i landet fick Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania, ELCT, att förra året gå ut med ett påskbudskap, i vilket en ny konstitution efterfrågades och president John Magufuli kritiserades för att inskränka mänskliga rättigheter.

Förra veckan beslutade även Sveriges regering att en ny strategi ska tas fram för att se till att biståndet till Tanzania stärker mänskliga rättigheter och demokrati.

– Det är inte utan skäl som våra tanzaniska vänner tyckte att det var viktigt att få med punkten i uttalandet om att stödja varandra i arbetet med att hävda och profetiskt använda det offentliga rummet. Det finns de som menar att det offentliga rummet nästan håller på att försvinna, säger ärkebiskopen.

Tidigare har ELCT uttryckt missnöje mot kyrkor som tillåter samkönade äktenskap. Men Svenska kyrkans inställning till homosexualitet och äktenskap är inget som grumlat relationen, säger ärkebiskopen.

– Man har inte sju vänstift i en kyrka om man inte kan vara vänner. Det är inte någon enfrågerelation vi har. Gällande sexualitet och familj är månggifte och kvinnlig könsstympning aktuella frågor i Tanzania. Men det finns också många glädjeämnen och utmaningar vi delar, till exempel hur vi ska behålla ungdomar.

Fakta: Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania

Den Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania är en växande kyrka med över sex miljoner medlemmar.

Karlstad, Luleå, Lund, Stockholm, Strängnäs, Visby och Västerås stift har vänstift i Tanzania.