Act-alliansens ordförande: Pushback i jämställdhetsarbetet

Erik Lysén

Erik Lysén, ACT-alliansens ordförande. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon och TT

Den 6-17 mars pågår kvinnokommissionen, FN:s årliga möte om kvinnors och flickors rättigheter, i New York. På mötet närvarar Act-alliansen genom ordföranden Erik Lysén. Även ärkebiskop emerita Antje Jackelén deltar. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Erik Lysén

Erik Lysén, ACT-alliansens ordförande. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon och TT

Erik Lysén berättar varför han och Act-alliansen är på konferensen.

- Jag är här som en del av Act-alliansens delegation vid kvinnokommissionen. Det ingår i mitt uppdrag som ordförande för den globala styrelsen för Act-alliansen. Frågorna om genusrättvisa, kvinnors och flickors rättigheter utgör vid sidan av klimatet den viktigaste globala påverkansfrågan för alliansen, säger han och menar att det finns en viktig poäng att alliansen förankrar sig i dessa frågor.

- Det är bra att vara med och påverka på detta forum, som är det största FN-forumet efter generalförsamlingen. Vi har som Act-alliansen arrangerat och deltagit i flera väsentliga event om relationen mellan digitalisering och jämställdhet. Vi har även anordnat en mottagning i Svenska kyrkans lokaler med inbjudna gäster från FN, den svenska delegationen och många aktörer från civilsamhället. Vi ses som en viktig aktör för att på teologisk grund få med kyrkor och religiösa aktörer i jämställdhetsarbetet på lokal, nationell och global nivå.

Riskerar utsättas för näthat

Årets tema är digitalisering, innovation och teknisk förändring. Erik Lysén berättar att ämnen diskuteras i en mängd olika seminarier. 

- Många röster har höjts för lagstiftning och regleringar som kan förhindra trakasserier och hat på nätet som främst drabbar kvinnor, flickor och HBTQI+ personer. Kvinnor och flickor löper 27 gånger större risk att utsättas för detta än män och pojkar, enligt FN. Även den genusbaserade digitala klyftan måste minska. I fattiga länder har pojkar betydligt större tillgång till mobiltelefoner och internet än flickor, och på landsbygden saknar miljarder människor uppkoppling, säger han.

Jämställdhet på tillbakagång

Erik Lysén berättar att kvinnokommissionen har konstaterat en global tillbakagång, en så kallad “pushback”, när det gäller det nationella och globala jämställdhetsarbetet, som förvärrats av pandemin. För att motverka detta spelar Svenska kyrkan och ACT-alliansen en viktig roll, menar han.

- Religion och religiösa aktörer utnyttjas i denna pushback. Därför måste FN och regeringar samverka strategiskt med progressiva trosbaserade aktörer för att motverka detta. Dessa aktörer är avgörande att få med i arbetet om vi ska förändra sociala normer och religiösa tolkningar som motverkar kvinnors, flickors och HBTQI+ personers rättigheter. 

- Joanna Lilja representerar Act Svenska kyrkan i den officiella svenska delegationen och bidrar med efterfrågad kunskap i delegationens arbete. ACT-alliansen är övertygad om att unga måste ha en viktig plats och röst på mötet. För Act Svenska kyrkan har Tova Lindqvist, Ageravolontär, på ett utmärkt sätt axlat den rollen.

Antje Jackelén närvarar

En annan person som närvarar är ärkebiskop emerita Antje Jackelén.

- Hon har blivit tillfrågad av Act-alliansen att bli goodwill-ambassadör för genusrättvisa, och då är kvinnokommissionen det största globala forumet för jämställdhet, kvinnors och flickors rättigheter utifrån ett trosbaserat perspektiv. Antje Jackelén har varit särskilt efterfrågad för sina kunskaper och teologiska perspektiv på digitalisering.

En sak som diskuterats är prioritering av Sveriges stöd till FN:s kvinnoarbete för att isätllet ge det Ukraina och Moldavien. Erik Lysén bertättar att den svenska regeringen har en tydlig närvaro på kvinnokommissionens möte, och att den officiella delegationen leds av jämställdhetsminister Paulina Brandberg. 

- I mötet med oss i Act-alliansen betonade hon och ansvariga tjänstemän på arbetsmarknadsdepartementet och UD att jämställdhetsfrågorna är prioriterade av den svenska regeringen, även på global nivå. Jag påtalade dilemmat att prioriteringen av biståndet till Ukraina kan ske på bekostnad av stödet till jämställdhetsarbete i andra delar av världen.