Act får konkurrera med tusentals andra om Sidastöd

Sida ska sålla ut organisationer som ska få stöd. Foto: Pontus Lundahl/TT 

Fler än 2 700 organisationer har ansökt om att bli Sidapartners efter att regeringen har bytt strategi. Nu oroar sig kristna biståndsorganisationer för att försvinna i mängden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Sida ska sålla ut organisationer som ska få stöd. Foto: Pontus Lundahl/TT 

Regeringens reformagenda för biståndet har skakat om det svenska civilsamhället. Sida har fått i uppdrag av regeringen att lägga om biståndet till civilsamhället, och trots att omläggningen inte är färdigutredd har Sida valt att redan säga upp avtalen med partnerorganisationer som Diakonia, Svenska missionsrådet och Act Svenska kyrkan.

Sida har också gått ut med en bred inbjudan till civilsamhället, både i Sverige och utomlands, för att ansöka om nya partnerskap. När ansökningstiden gick ut i början av veckan hade 2728 organisationer skickat in intresseanmälningar. Nu kommer Sida gå igenom anmälningarna, och redan de kommande veckorna ska organisationer få besked om de går vidare i processen.

Hoppas på en professionell process

Act Svenska kyrkan har länge samarbetat med Sida för att ge stöd till civilsamhället, men har fått skicka in ansökan igen. Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, säger att han har förtroende för att Sida gör ett professionellt urvalsarbete. 

- Men på grundval av att de ska välja ut 50 av 2 700 så kan man också vara rädd för att det kan bli ett godtycke, säger han.

Mattias Brunander, generalsekreterare på Diakonia, har också förtroende för Sida.

- Men de jobbar under ett enormt tryck och tar in konsulter för att mäkta med. Att behöva genomföra denna process innan de ens landat i hur systemet ska utformas, det kan vi bara beskriva som onödigt och destruktivt, säger han.

Sida önskar ett långsiktigt samarbete

Det finns hoppfulla signaler för de svenska organisationerna. Som en led i Sidas utredning har biståndsmyndigheten lämnat in en delrapport till regeringen. I den rapporten föreslås att biståndet till civilsamhället ska stå på tre ben. Ett av benen, som skulle få den största budgeten, ska bestå av ett 50-tal organisationer, främst svenska, som Sida samarbetar närmare med över en längre tidsperiod.

- Förhoppningsvis kan vi bli en av de 50. Men det är förvirrande att gå in i denna urvalsprocess utan att veta vad som egentligen gäller inför framtiden, säger Erik Lysén.

Det är fortfarande oklart om regeringen kommer att följa Sidas rekommendationer. Även om det för Act Svenska kyrkans skulle bli ett gynnsamt utfall så räknar Erik Lysén med att organisationen kommer att få ett lägre statligt stöd att förmedla till civilsamhället.

- Det väntar en osäker period, inte minst för våra samarbetspartners, säger han.

Uppsagda avtal ställer till problem

Mattias Brunander hoppas att Diakonia ska ges samma möjlighet och bli en av de 50. Han hoppas också att regeringen följer en annan av Sidas rekommendationer, att skjuta på uppsägningen av existerande avtal i ett halvår, till den 30 juni 2025. Det skulle ge en respit till Diakonias partnerorganisationer.

- Vi har varit väldigt kritiska till att man har sagt upp pågående avtal. Våra partners är rätt chockade över hur det har gått till, ingen har någonsin varit med om att Sida betett sig på det här sättet.