Act samlade styrkorna i Uppsala

Deltagare formade ordet Act på Vaksala torg i Uppsala. Foto: Jesper Wahlström

Berättelser om våld och förtryck men också om hopp och glädje. Det fick de 750 personer som samlats till seminariet Göra skillnad i Uppsala i helgen lyssna till.

Där hjälp når fram gör den stor skillnad i enskilda människors liv, vittnade flera inbjudna gäster om.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Deltagare formade ordet Act på Vaksala torg i Uppsala. Foto: Jesper Wahlström

Rekordmånga volontärer, anställda, förtroendevalda och inbjudna gäster lockades till Uppsala konsert och kongress på första stora samlingen sedan namnbytet till Act Svenska kyrkan 5 maj i år. Under två dagar delades erfarenheter och lärdomar kring biståndsarbete. Första programpunkten var en paneldebatt om jämställdhet under parollen Makt kräver ansvar.

Varför inledde ni med detta, Erik Lysén, chef för Act?

– Jag har under lång tid burit med mig frågan om jämställdhet, patriarkala normer har styrt alldeles för länge. Vi ser också motståndet öka mot arbetet för jämställdhet runt om i världen och behöver stå upp för kvinnors och flickors rättigheter. Utan förändring får vi ingen bra utveckling.

Achsa Charles Gabagambi, Evangelical Lutheran Church i Tanzania, och Ranjita Christie Borgoary från United Evangelical Lutheran Churches i Indien. Foto: Eva Kihlström

Ranjita Christie Borgoary från United Evangelical Lutheran Churches i Indien vittnade om hur brott mot kvinnor i hennes land ökar, om rättsosäkerhet och om att jobba i motvind. Men också om glädjeämnen som att en konferens om våld mot kvinnor kommer att äga rum nästa år, liksom att man nu i hennes kyrka fått sin första kvinnliga pastor. 

– Att svenska kyrkans representanter besökt oss och delat erfarenheter har öppnat ögonen kring jämställdhet på våra egna kyrkliga ledare, säger hon och uttryckte stor tacksamhet över all hjälp och stöd.

Achsa Charles Gabagambi från Evangelical Lutheran Church i Tanzania berättade om unga flickor från landsbygden som tvingas till städer för att hitta försörjning och fastnar i prostitution. Tack vare stödet från svenska kyrkan lyckas många ta sig vidare till utbildning och bättre liv.

Från norska Kirkens Nödhjelp var Ragnhild Toyomasu och Line Vettestad inbjudna för att berätta hur de lyckades samla in 30 milj kr på tre dagar.

– Genom att aktivera alla våra konfirmander fick vi ihop 40 000 bössbärare från 1 200 församlingar som gick runt och knackade dörr, säger de. Ungdomarna gick två eller fler i ett i förväg uppgjort geografiskt område. För att sporra så att ingen gav upp i förtid hade vi gömt belöningar utefter vägen, som biobiljetter eller choklad. På alla bössor fanns även numret till VIPPS, norska motsvarigheten till svenska swish, för dem som inte hade kontanter hemma. 

Framgångsrik var också försäljningen av second hand-kjolar, en aktivitet som lockade folk som aldrig varit i kyrkan tidigare. 

Namnbytet till Act Svenska kyrkan tycks ha gått relativt smidigt även om en och annan under Göra skillnad-dagarna hördes muttra om att ’Lutherhjälpen’ var bra och inarbetat. Men att Act är kort och slagkraftigt och inte minst mera gångbart internationellt verkade de flesta hålla med om.

Ärkebiskop Antje Jackelén tog när hon inledningstalade upp nya logotypens symbolvärdet. Hon höll upp det egna guldkorset runt halsen och knöt an till t:et/korset i Act och påminde om att korset står för Kristus, dit vi alla behöver rikta vårt fokus dit för att orka kämpa för en bättre värld. Ärkebiskopen skojade också om nya namnet genom att fråga hur många som googlat på Act.

– Vad får man då för träffar, undrade hon. Jo, Acceptance and Commitment Therapy vilket gav allmänt och igenkännande skratt i salen. Men detta är ju inte så dumt, funderade ärkebiskopen vidare:

– Acceptans är ju lika med nåd, en stark känsla att vara accepterad av Gud. Och commitment står för vilja och ansvar, att fullfölja något i kärlekens tjänst. Terapi är inte så dumt det heller för i korset finns läkedom. Så att googla på Act har sina poänger, sammanfattade hon.

Oavsett vad deltagarna tyckte om namnfrågan var samstämmigheten stor kring att engagemang, solidaritet och gemenskap är de kärnord som biståndsarbetet står för. Det framkom när deltagarna via mobiler och surfplattor fick svara på frågan: Vilka ord tycker du beskriver Act Svenska kyrkan?