"Många utsatta människor kommer att drabbas av ett sänkt bistånd"

 Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén

"Det är länder där Act Svenska kyrkan har stort och omfattande samarbete och där många utsatta människor kommer att drabbas av ett sänkt bistånd", säger Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén.  Foto: Marcus Gustafsson

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, är kritisk till hur lång tid det tog att få till ett möte med biståndsminister. Kunskapen hos civilsamhällesorganisationer har inte tagits till vara när regeringen har gjort stora förändringar i biståndspolitiken, menar Erik Lysén.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
 Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén

"Det är länder där Act Svenska kyrkan har stort och omfattande samarbete och där många utsatta människor kommer att drabbas av ett sänkt bistånd", säger Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén.  Foto: Marcus Gustafsson

I förra veckan träffade Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén, tillsammans med andra svenska biståndsorganisationer, Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och hans statssekreterare Diana Janse. Det var första mötet med biståndsministern sedan den nya regeringen tillträdde i höstas. 

– Det är lite ovanligt, för normalt sett brukar man ha möte med biståndsministern inom en månad från tillsättningen, säger Erik Lysén. 

Två dagar innan mötet skrev Erik Lysén och 16 andra chefer för svenska civilsamhällesorganisationer, däribland Diakonia, Svenska FN-förbundet och Plan International en debattartikel i Svenska Dagbladet. I artikel kritiseras biståndsministern för att inte ha svarat på förfrågningar om att träffas. 

Dialog har uteblivit

Bristen på dialog har skapat frustration hos civilsamhällesorganisationerna, som känner att den kunskap som organisationerna besitter inte har tagits till vara i det stora reformarbete som regeringen har bedrivit.  

– Det vi ropar efter är dialog där man tar in vår sakkunskap, våra erfarenheter och de konsekvensanalyser vi gör. Det är ju regeringen som bestämmer prioriteringarna, men det är viktigt att man har ett bra kunskapsunderlag när man fattar besluten.

Stor reform av biståndspolitiken

Första aviseringen om en förändrad biståndspolitik kom i samband med Tidöavtalet, i vilket partierna bakom avtalet enats om att avskaffa det enprocentsmål som länge funnits i Sverige (att en procent av landets BNI ska gå till bistånd). I slutet av december lämnade också regeringen ett regleringsbrev till Sveriges biståndsmyndighet, Sida, med nya prioriteringar. 

Johan Forssell

Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Foto: TT

– Detta regleringsbrev är startskottet för en historisk omläggning av svensk biståndspolitik. I det finns uppdrag om reform- och återuppbyggnadsstöd till Ukraina, samverkan mellan bistånd och handel samt tydliga prioriteringar för en så effektiv användning av svenska biståndspengar som möjligt. Nu påbörjas reformagendan för det svenska biståndet, säger Johan Forssell i ett pressmeddelande. 

Ökar stöder till Ukraina

En av de stora förändringarna är att hela biståndet minskar med tio procent, vilket betyder att även Act Svenska kyrkans finansiering minskar med lika mycket. Regeringen har också gett besked om att kärnstödet, stöd som inte är öronmärkt till specifika områden, till FN-organisationerna och bistånd till Palestina, Sydsudan, Guatemala och Myanmar kommer att dras ner.  

– Det är länder där Act Svenska kyrkan har stort och omfattande samarbete och där många utsatta människor kommer att drabbas av ett sänkt bistånd, säger Erik Lysén. 

Istället ska en större del av biståndet gå till återuppbyggnad i Ukraina. 

– Det är såklart viktigt att stödja Ukraina, men det blir lite knepigt när man ställer det mot andra delar av världen. Det här blir en svår argumentation att ro hem när vi möter våra partners. Det är viktigt att ha ett globalt perspektiv på utsattheten, inte minst när fattigdom och hunger ökar dramatiskt i många länder, säger Erik Lysén. 

Hoppfull för bättre samarbete i framtiden

Kritiken till trots ser Erik Lysén positivt på framtiden efter det första mötet med biståndsministern. I framtiden planerar han att också bjuda in Johan Forssell för att se hur Act Svenska kyrkan arbetar. 

– Det märktes tydligt under mötet att biståndsministern och statssekreteraren betonade dialogen med civilsamhället. Så nu hoppas vi på en konstruktiv dialog framöver där vi också får dela med oss av våra erfarenheter och kunskap om vad som leder till ett effektivt bistånd