Detta gör Act tre år efter invasionen

Charkiv, Ukraina

I Charkiv, som varit utsatt för flera ryska attacker, har Act Svenska kyrkan haft en expert på plats för att stötta psykosociala aktiviteter. Foto: Kharkiv city administration via AP

En viktigt del av Act Svenska kyrkans arbete i Ukraina i dag att skapa möjligheter åt lokala grupper att driva egna initiativ. “Det finns ett starkt civilsamhälle i Ukraina”, säger Karolina Göranzon, humanitär handläggare på Act Svenska kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Charkiv, Ukraina

I Charkiv, som varit utsatt för flera ryska attacker, har Act Svenska kyrkan haft en expert på plats för att stötta psykosociala aktiviteter. Foto: Kharkiv city administration via AP

Tre år har gått sedan Rysslands invasion av Ukraina. I början av kriget flydde många på en gång och behovet av akut nödhjälp var stort. Act Svenska kyrkan samlade på kort tid in stora summor pengar och kunde hjälpa till med saker som bostäder och förnödenheter åt flyktingar.  

I dag har hjälpen från Act Svenska kyrkan, som precis som tidigare sker genom partners på plats, delvis fått ett annat fokus.

– Vi arbetar utifrån att människor som drabbats av kris, själva är bäst på att prioritera sina behov och hitta lösningar. Lokala grupper får möjlighet att organisera initiativ som är förankrade i deras verklighet, och som bygger på deras förmåga och behov, säger Karolina Göranzon, humanitär handläggare på Act Svenska kyrkan.

Stort behov av värme under vintern

Just nu är man i startfasen av ett nytt projekt. Tidigare insatser har bland annat varit hjälp till familjer med barn med särskilda behov, utdelning av matpaket och renovering av lekplatser.

Att skapa trygga platser för barn är ett ständigt behov i det krigshärjade landet. Såhär i vintertid är också behovet av värme och el stort. Enligt FN finns det 12,7 miljoner människor i Ukraina som behöver humanitärt stöd.

– Det är viktigt att prioritera akuta behov. Samtidigt är det viktigt att fokusera på hela människan, inklusive psykosocialt välmående, säger Karolina Göranzon.

Skapat trygga skollokaler

Förra året arbetade en psykosocial expert för Act Svenska kyrkan i Ukraina, främst i staden Charkiv, som varit utsatt för flera ryska attacker. Målet var att utbilda personal, lokala hjälparbetare och lärare inom psykosocialt stöd samt att skapa trygga skollokaler för elever och personal.  

En lärdom från åren med stöd till Ukraina är att det finns ett starkt civilsamhälle i landet, säger Karolina Göranzon.

– Det är viktigt att stöd utifrån bygger på civilsamhällets prioriteringar och arbete. Annars kan sådant arbete gå till spillo under kriser och krig.

En tredjedel av pengarna från USA

USA:s regeringen har strypt landets bistånd under 90 dagar. Det är oklart vad som händer därefter, men president Donald Trump strävar efter att stänga biståndsmyndigheten USAID. USAID har enligt FN stått för runt 30 procent av det humanitära biståndet i Ukraina. Analyser över vad det kan innebära om stödet försvinner pågår för fullt, säger Karolina Göranzon.

I ett uttalande skriver Act Svenska kyrkan: "Nu måste Sverige tillsammans med EU och likasinnade länder som står för en regelbaserad världsordning, ett starkt FN-system och en ordnad biståndspolitik kraftsamla för att agera motpol och minimera skadorna orsakade av USA:s oansvariga politik.".