Aktieägarnas intresse har svalnat – vill få sina pengar tillbaka

Omkring 50 församlingar, pastorat, stift och prästlönetillgångar har investerat mångmiljonbelopp i företaget Nordic Microcap Investment de senaste tio åren. Flera delägare vill lämna bolaget och få tillbaka sina satsade pengar.

– I dag talar man bara om när man ska få tillbaka sina pengar. Betydelsen vi har för Afrika orkar folk varken tänka på eller prata om. Den sociala agendan verkar vara borta, säger Lars-Olof Hellgren, företagets initiativtagare som fortfarande är aktiv som konsult i bolaget.

I början av året genomfördes en nyemission. Den var svår att få ihop, enligt Lars-Olof Hellgren.

– Det finns bara en stor trötthet hos våra aktieägare.

Sedan företaget startade 2006 har närmare 140 miljoner kronor investerats i Nordic Microcaps finansverksamhet i Afrika. Bolaget stärker ”finanssektorn för vanligt folk” som Lars-Olof Hellgren uttrycker det, exempelvis via småbanker, i sju länder. Finansiering av småföretagande är grunden för affärsverksamheten.

Närmare 50 av hundratalet delägare i bolaget finns inom Svenska kyrkan; stift, prästlönetillgångar, församlingar och pastorat, som stått för den största andelen satsade medel.

Under åren har aktieägare gjort nedskrivningar och värdet på aktierna, som är onoterade, har i vissa fall värderats till noll kronor.

Nordic Microcap, här förkortat NMI, har redovisningsmässigt visat förlust vilket Lars-Olof Hellgren förklarar med att NMI är ett investeringsbolag som äger aktier i portföljbolag. Bolaget bedriver ingen egen verksamhet och årsredovisningen speglar värdet på aktieportföljen.

– NMI får sina intäkter när aktier säljs. Eftersom NMI inte sålt sina aktier och samtidigt har löpande kostnader för personal och administration har årsresultaten hittills varit negativa. Dessutom har NMI tvingats göra nedskrivningar av vissa aktieinnehav. De portföljbolag som nu finns i NMI har vuxit och utvecklats positivt. Det ekonomiska värdet av dessa syns först när aktierna avyttras. Däremot vet vi väldigt väl vilken nytta vår verksamhet gör.

Hur stor har den årliga avkastningen varit under de här tio åren? Tidigare talades det om mellan 5 och 10 procent.

– Ingenting har utlovats. Det som beskrevs i ett investeringsmemorandum från 2006 var en verksamhet med investeringar i mikrofinanssektorn med en förväntad genomsnittlig årsavkastning på 5–10 procent. Men den genomsnittliga årsavkastningen kan inte mätas förrän bolaget avvecklats. Enligt senaste årsredovisningen är avkastningen hos NMI negativ.

2017 var det år som de investerade pengarna skulle betalas tillbaka.

– I dag talar vi om att innehaven kan realiseras inom två till tre år, helt i linje med de ursprungliga planerna som sa tio år plus två till tre år. Styrelsen har fattat beslut om att investerarna ska komma ur sina aktieinnehav och vi har inlett den resan. Idealet vore att någon eller några aktörer ska ta över bolaget. Mer realistiskt är att vi på olika sätt växlar ut innehavarnas ägande i olika omgångar, institution för institution, land för land.

Så satsade pengar kommer att betalas tillbaka?

– Det kan vi inte svara på. Mer sorgligt är att det etiska och sociala perspektivet på investeringar inte längre tycks ha samma betydelse som när NMI bildades. Nu tycks man mest intresserad av att komma ur Nordic Microcap. I början ville man bygga upp någonting. De flesta som tog beslut om att satsa etiskt i Nordic Microcap finns inte längre kvar i beslutsfattande roller i Svenska kyrkan.

Men hur skulle bolaget göra vinst var det tänkt?

– Varje portföljbolag i Afrika förväntas växa och därmed öka i ekonomiskt värde. När aktierna, alltså delägandet, i dessa bolag så småningom säljs förväntas ett högre pris än det som ursprungligen betalats.

Hur skulle avkastningen uppkomma?

– Framför allt vid försäljningen av ägarandelarna i slutet av NMI:s liv. Löpande vinstmedel i portföljbolagen återinvesteras som regel i verksamheten för att bolagen ska kunna växa, säger Lars-Olof Hellgren.

Åtskilliga nyemissioner har gjorts i bolaget. De första åren gjordes några varje år och nu i början av 2017 inbringade den senaste nyemissionen 5 miljoner kronor, dock gick det ”trögt att få loss mera pengar nu”.

– Vi har velat vara en långsiktig ägare. När verksamheten i Ghana drabbades av ekonomiska oegentligheter och alla pengar försvann, ville vi ändå vara kvar. Nu har den delen börjat gå bra igen. Alla bakslag bolaget haft har vi kunnat förklara.

2013 genomfördes en förändring av Nordic Microcap. I stället för att ha anställda sköts verksamheten via konsulter från bolaget Progress Capital Sweden, exempelvis Lars-Olof Hellgren, som också är styrelseordförande i Progress Capital Sweden, liksom dess vd Stefan Kaiser som har den formella rollen som vd i NMI.

Hur mycket kostade konsulterna Nordic Microcap under 2016?

– Den frågan är jag förhindrad att svara på. Vi redovisar de ekonomiska förhållandena i bolaget för aktieägarna enligt den ordning som gäller för svenska aktiebolag.

Fakta: Nordic Microcap Investment AB

● Nordic Microcap Investment AB

● Grundades 2006 av bland annat numera nedlagda Kyrkornas U-fond som stöttade placeringar till stöd för utvecklingsinsatser.

● Nordic Microcap är en av flera investeringsbolag som Progress Capital Sweden administrerar på uppdrag av bolagens ägare.

● I dag bedrivs mikrofinansverksamheter i Kenya, Niger, Gabon, Kamerun, Ghana, Senegal och Moçambique.

● Omkring 100 delägare

● Närmare 50 av dessa är stift, församlingar och pastorat

● Totalt investerade medel: 140 miljoner kronor

● vd Stefan Kaiser

Taggar:

Ekonomi
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.