Alla får blomma på Hedemora kyrkogård

kyrkogårdschef Sara Nilsson

Kyrkogårdschef Sara Nilsson kom kyrkogården som säsongsarbetare 2010 innan hon tog över kyrkogårdsadministrationen och så småningom fick förtroendet att bli chef 2018. Foto: Mikael M Johansson

På Hedemora kyrkogård får alla medarbetare ansvar för planteringsområden. Fyra mikroklimat skapar skilda förutsättningar där olika blommor och växter trivs. ”När alla får bestämma, blir resultatet bäst”, säger kyrkogårdschef Sara Nilsson.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
kyrkogårdschef Sara Nilsson

Kyrkogårdschef Sara Nilsson kom kyrkogården som säsongsarbetare 2010 innan hon tog över kyrkogårdsadministrationen och så småningom fick förtroendet att bli chef 2018. Foto: Mikael M Johansson

På knä framför några gravar ligger säsongsjobbarna Teresia Elfsberg, Kristina Tapper och Anneli Blom Eriksson och rensar rabatter framför gravstenar. Blommorna som är planterade är både färg- och formkoordinerade på ett enastående sätt.

Det pratglada surret ligger som en vänlig matta över den här ­delen av kyrkogården. Det är ­tydligt att det här är ett arbetslag som jobbat axel vid axel i många år. Namnen på blommorna som bollas fram och tillbaka låter som poesi. Vi får veta att spikfuchisa gillar skugga, att de flesta rabatterna har perenna växter planterade, hur viktigt det är med långsiktiga skötselplaner och vad som trivs bäst vid en skuggad mur.

Hedemora kyrkogård lockar turister med sin fantasifulla blomsterprakt och blev nominerad till Årets park 2019 på Elmias trädgårdsmässa. Något som vi inte alls är förvånande över efter en dags vandring över vidsträckta rofyllda ytor.

Vad är nyckeln till att det är så fint här?

– Hon står där, säger Teresia Elfsberg och pekar på kyrkogårdschefen Sara Nilsson. Det är Sara som ger oss förutsättningar att göra vårt bästa på kyrkogården. Vi som känner de bästa omständigheterna för specifika blommor och växter får själva välja vad som ska planteras. Det gör att vi vet vad som fungerar på de olika delarna av kyrkogården. Det kan skilja mycket på vilka blommor som trivs var.

Symmetrin viktig när blommor placeras vid gravarna

Efter en stund går Teresia Elfsberg för att krusa en av Hedemoras kända och kulturminnesmärkta sandgravar. På andra håll i landet används ordet ”randa” i stället för ”krusa”, men i krusningen ingår betydligt fler mönster än vad randningen brukar ha.

– Jag har ett mönster som passar fint till den här graven, säger Teresia Elfsberg och låter oss vänta lite. Symmetrin är viktig och hon vill koncentrera sig.

Hedemora

Hedemora kyrkogård i södra Dalarna har 6000 gravar på en yta av omkring 100000 kvadratmeter. Foto: Mikael M Johansson

När vi efter en sväng på kyrkogården kommer tillbaka möts vi av ett konstverk i sand som inspirerats av kurbits. Vi är ju trots allt i Dalarna.

– Vi har så himla fin säsongspersonal som tillsammans med den ordinarie gör att det blir ett väldigt bra gäng, säger Sara Nilsson. Även om anställningarna ser olika ut är vi noga med teamkänslan och vi gör saker tillsammans, som att åka till Orsa stenhuggeri till exempel.

6000 gravar på Hedemora kyrkogård

Vi tittar på en plantering med hög sommarrudbeckia, dahlia, röd begonia och silverek. Kyrkogårdens egen kompostjord ger näring och vattnet som används kommer från egna dammar.

Hedemora kyrkogård i södra Dalarna har 6000 gravar på en yta av omkring 100000 kvadratmeter. Parkkänslan är påtaglig och de fem olika områdenas karaktär skiljer sig åt.

Under vår rundvandring får vi lära oss att Hedemoras första kyrka troligen anlades någon gång under 1200-talet och begravningar har skett här sedan dess. De tre gravmonumenten nära kyrkan är från 1700-talet och från den tiden finns några gravar kvar. Men de allra flesta gravarna är från 1900-talets första år och framåt. Den första minneslunden anlades på kyrkogården 1981.

Hedemora

Sara Nilsson är född i Hedemora. Hon berättar att hon alltid har haft en relation till kyrkan men att hon halkade in på jobbet som kyrkogårdschef efter att i många år jobbat med ekonomi och marknadsföring. Foto: Mikael M Johansson

Sara Nilsson visar de fem olika gravområdena: Norra, Södra, Östra, Hoppet och Maria som alla har olika karaktär.

Vid 1800-talets slut började kyrkogården anläggas söderut. Under åren då spanska sjukan härjade begravdes de döda på området, kan vi läsa på en skylt utanför kapellet. Begravningar av de som avlidit i spanska sjukan finns inte registrerade i Hedemora, men dödsfallen finns i Död- och begravningsböckerna på Lands­arkivet i Uppsala får vi lära oss.

Raka led vid Hoppets kyrkogård

Under åren 1945–1950 anlades Hoppets kyrkogård. På den tiden lades grunden för det svenska folkhemmet och i jämlikhetens namn är gravstenarna ungefär lika stora. Här är det rader i raka led som gäller.

– Inga stenar är högre än häckarna här. Alla har enskilda gravar och vi planterar med blommor som tål både sol och skugga. Vi jobbar med variation på sommarblommorna, förklarar Sara Nilsson.

– En period tog vi bort höst- och vårplanteringarna för att effektivisera, men nu har vi tagit tillbaka penséplanteringen på våren. Man måste våga pröva nya saker och fungerar det inte, måste man pröva nytt. Vi skissar på hur nya rabatter kommer att se ut och vi försöker se till att de olika blommorna blommar vid olika tidpunkter för att det ska vara vackert under lång tid.

Hedemora

De allra flesta gravarna på kyrkogården är från 1900-talets första år och framåt. Den första minneslunden anlades på kyrkogården 1981. Foto: Mikael M Johansson

1987 anlades gravområdet Maria, här finns alla sorters gravplatser som kistgravar, urngravar, en minneslund samt askgravplatser.

Halkade in i jobbet som kyrkogårdschef

Sara Nilsson guidar och berättar att sommarpersonalen allt oftare planterar perenna växter i rabatterna. Blomsterprakten är fantastisk och färger och former harmonierar, bryter av eller går ton i ton. Alla variationer finns. Snittblommor erbjuds till Mors dag, på vintern erbjuds vinterkransar, perenna växter erbjuds. Gravrättsinnehavarna kan välja olika paket.

Sara Nilsson halkade in på jobbet som kyrkogårdschef, säger hon. Som född i Hedemora har hon alltid haft en relation till kyrkan men under många år arbetade hon med ekonomi och marknadsföring.

Genom en vän kom hon till kyrkogården som säsongsarbetare 2010 innan hon tog över kyrkogårdsadministrationen och så småningom fick förtroendet att bli chef 2018.

– Min företrädare såg att jag hade något och på den vägen är det. Har man så bra personal som vi har, som är så engagerad och involverad i allt från blomsterbeställningar till utvecklingsarbete, är det en fröjd att vara ledare.

Hedemora

Hedemora kyrkogård blev nominerad till Inspirapriset på Elmiamässan 2019 för sitt goda arbete med kyrkogården. Foto: Mikael M Johansson

Fakta: Fem kyrkogårdar

Hedemora, Husby och Garpenbergs församling har fem kyrkogårdar: Långshyttan, Garpenberg, Stjärnsund och Husby.

Sammanlagt finns här åtta helårs-anställda och 20 säsongare.

20 000 sommarblommor köps in varje år.