På knä framför några gravar ligger säsongsjobbarna Teresia Elfsberg, Kristina Tapper och Anneli Blom Eriksson och rensar rabatter framför gravstenar. Blommorna som är planterade är både färg- och formkoordinerade på ett enastående sätt.
Det pratglada surret ligger som en vänlig matta över den här delen av kyrkogården. Det är tydligt att det här är ett arbetslag som jobbat axel vid axel i många år. Namnen på blommorna som bollas fram och tillbaka låter som poesi. Vi får veta att spikfuchisa gillar skugga, att de flesta rabatterna har perenna växter planterade, hur viktigt det är med långsiktiga skötselplaner och vad som trivs bäst vid en skuggad mur.
Hedemora kyrkogård lockar turister med sin fantasifulla blomsterprakt och blev nominerad till Årets park 2019 på Elmias trädgårdsmässa. Något som vi inte alls är förvånande över efter en dags vandring över vidsträckta rofyllda ytor.
Vad är nyckeln till att det är så fint här?
– Hon står där, säger Teresia Elfsberg och pekar på kyrkogårdschefen Sara Nilsson. Det är Sara som ger oss förutsättningar att göra vårt bästa på kyrkogården. Vi som känner de bästa omständigheterna för specifika blommor och växter får själva välja vad som ska planteras. Det gör att vi vet vad som fungerar på de olika delarna av kyrkogården. Det kan skilja mycket på vilka blommor som trivs var.
Symmetrin viktig när blommor placeras vid gravarna
Efter en stund går Teresia Elfsberg för att krusa en av Hedemoras kända och kulturminnesmärkta sandgravar. På andra håll i landet används ordet ”randa” i stället för ”krusa”, men i krusningen ingår betydligt fler mönster än vad randningen brukar ha.
– Jag har ett mönster som passar fint till den här graven, säger Teresia Elfsberg och låter oss vänta lite. Symmetrin är viktig och hon vill koncentrera sig.