Förslagen om kyrkan i riksdagsledamöternas motioner

Sveriges riksdag. Foto: Johan Jeppsson/TT, Jakob Åkersten Brodén/TT, Jonas Ekströmer/TT, Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT

 

Ordet kyrka återfinns i 38 av de 3 177 motioner som lämnades in under riksdagens allmänna motionstid.

Bland dem finns förslag om lagändringar när det gäller kyrkans begravningsbyråer och skolavslutningar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Sveriges riksdag. Foto: Johan Jeppsson/TT, Jakob Åkersten Brodén/TT, Jonas Ekströmer/TT, Anders Wiklund/TT, Claudio Bresciani/TT

 

Ingemar Kihlström (KD) vill tillåta konfessionella inslag under skolavslutningar och andra firanden i kyrkan.

Den nuvarande lagstiftningen medger firande i kyrkan eller en gudstjänstlokal, så länge tonvikten ligger på den gemensamma samvaron, traditioner och högtidlighet och att konfessionella inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse inte förekommer.

Fortfarande osäkra

Ingemar Kihlström

Men enligt motionären är skolor fortfarande osäkra på hur de kan fira i kyrkor på rätt sätt. Det leder till begränsningar i vad prästen och kyrkans personal får säga, vad som får sjungas och vilka moment som ska ingå i högtidsstunden. 

Kyrkan ska därför ges möjlighet att förklara den kyrkliga kopplingen till högtiden som firas – utan att det definieras som konfessionellt innehåll, menar Ingemar Kihlström.

Kyrkans personal ska också kunna ge en ”betraktelse med kyrkligt relaterat innehåll samt att sånger med kyrklig koppling kan sjungas inom ramen för en icke-konfessionell skolverksamhet”.  

Skolavslutningar och firanden av högtider med konfessionella inslag i kyrkolokaler. Motion 2024/25:1065 av Ingemar Kihlström (KD)

Enligt motionären är skolor fortfarande är osäkra på hur de kan fira i kyrkor på rätt sätt. Foto: Mikael M Johansson

Vad får sägas i kyrkan?

De sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Julia Kronlid och Aron Emilsson är inne på samma linje i sin motion:

Julia Kronlid

”Många präster upplever det som alltför hård detaljstyrning att inte veta om det är tillåtet att sjunga en psalm som innehåller Gud eller välsigna barnens sommarlov. Vi anser därför att den nya regeringen bör verka för att inte reglera vad präster får och inte får säga i sin egen kyrka.”

I samma motion, som har titeln Sveriges kristna kulturarv, föreslås att regeringen ska ”verka för att uppmärksamma, utbilda och värna våra kristna traditioner och vårt kristna kulturarv”, stoppa våld mot troende, bevara kristna friskolor.

Sveriges kristna kulturarv. Motion 2024/25:1728 av Julia Kronlid och Aron Emilsson (båda SD)

Konkurrensfördel för begravningsbyråer

Riksdagsledamöterna Kristina Axén Olin, Moderaterna, och Elisabeth Thand Ringqvist, Centerpartiet, har båda motionerat om de konkurrensfördelar de menar att kyrkans begravningsbyråer har. 

Svenska kyrkan har som huvudman för begravningsverksamheten ett myndighetsliknande uppdrag. Det kan församlingarnas begravningsbyråer utnyttja menar motionärerna.  

Elisabeth Thand Ringqvist säger att kyrkans dubbla hattar, dels som huvudman för begravningsverksamheten som fördelar gravplatser och begravningstider, dels som företrädare för en begravningsbyrå kan ge fördelar, liksom att byråerna kan dela personal med begravningsverksamheten och hålla nere kostnaderna.

Begränsningar för affärsverksamhet 

Kristina Axén Olin skriver att i andra branscher där huvudmannaskapet har överlämnats till aktörer utanför staten finns begränsningar för affärsverksamhet utanför huvudmannaskapet.

Elisabeth Thand Ringqvist tycker att det är ett etiskt problem att sörjande möter en präst och personal på kyrkogården, som samtidigt arbetar för en begravningsbyrå. 

Båda vill att ett förslag om förändringar i begravningslagen som Konkurrensverket lagt fram bör genomföras.

"Nackdel för småföretagare"

Myndigheten vill att Svenska kyrkan ska se till att pengar från begravningsavgiften och kyrkoavgiften inte går in i begravningsbyråverksamheterna, att begravningsbyråerna ska ha egna lokaler och egen anställd personal, eller åtminstone tydligt bära sina egna kostnader.  

Kyrkans agerande innebär en nackdel för hundratals småföretagare och deras anställda i hela landet, skriver Elisabeth Thand Ringqvist.  För närvarande bedriver 13 församlingar i Svenska kyrkan begravningsbyråverksamhet.

Osund konkurrens inom begravningsverksamhet. Motion 2024/25:1860 av Kristina Axén Olin (M)

Kyrkans osunda konkurrens på begravningsmarknaden. Motion 2024/25:1620 av Elisabeth Thand Ringqvist (C)

Höjd kyrkoantikvarisk ersättning

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill höja den kyrkoantikvariska ersättningen från de föreslagna 490 miljonerna. V föreslår en ökning av anslaget med 30 miljoner kronor 2025 och därefter ytterligare stegvisa höjningar.

MP vill ge 20 miljoner mer än regeringen nästa år, 40 miljoner 2026 och 60 miljoner 2027. 

Ardalan Shekarabi

Två motioner från Socialdemokraterna tar upp den kyrkoantikvariska ersättningen. Inga-Lill Sjöblom och Ardalan Shekarabi vill att den ska höjas – utan att precisera en summa.

I regeringens höstbudget föreslås att den statliga ersättningen till kyrkan ska höjas med 30 miljoner kronor årligen, från 460 till 490 miljoner kronor under de kommande tre åren.

I en annan motion med socialdemokratiska undertecknare föreslås att den kyrkoantikvariska ersättningen ska ”ses över”:

”Det finns ett starkt behov av att se över hur kyrkoantikvarisk ersättning fungerar i praktiken”, skriver Mirja Räihä med flera motionärer.

Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid. Motion 2024/25:3033 av Mats Berglund m.fl. (MP)

Utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid. Motion 2024/25:1936 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V)

Den kyrkoantikvariska ersättningen. Motion 2024/25:344 av Inga-Lill Sjöblom och Ardalan Shekarabi (båda S)

Kyrkoantikvarisk ersättning. Motion 2024/25:1277 av Mirja Räihä m.fl. (S)

En modevisningsanläggning

Sverigedemokraterna Runar Filper med flera vill skärpa reglerna kring kyrkor som säljs, förändras, och förlorar kulturhistoriskt värde. ”Ett exempel som nämns är Caroli kyrka i Malmö, som omvandlades till en modevisningsanläggning”, skriver motionärerna.

Svenskt kulturarv. Motion 2024/25:1417 av Runar Filper m.fl. (SD)

Ekonomiskt orimligt

Muharrem Demirok

Från och med nästa år måste alla bilparkeringar med över 20 platser ha laddstolpar för elbilar. Muharrem Demirok med flera centerpartister motionerar om olika strategier för att bygga ut laddinfrastrukturen i landet, men föreslår också att bland annat kyrkor ska kunna undantas från krav på laddpunkter ”där det blir ekonomiskt orimligt”.

Det undantaget föreslår också Mathias Bengtsson (KD) och partikamraten Ingemar Kihlström.

En folkrörelse för klimatet. Motion 2024/25:2954 av Muharrem Demirok m.fl. (C)

Undantag från krav på laddstolpe för ideella föreningar. Motion 2024/25:203 av Mathias Bengtsson (KD)

Fredrik Malm (M) tycker också att de kommuner som vill ska få ta över ansvaret för begravningsväsendet. Foto: Mikael M Johansson

Fler kommuner kan sköta begravningsverksamheten

Fredrik Malm (L) vill utreda om begravningsavgiften ska reformeras på så sätt att den görs till en del av det offentligt beslutade skatteuttaget. Han tycker också att de kommuner som vill ska få ta över ansvaret för begravningsväsendet: avgiften är lägre i såväl Stockholm som Tranås, och har hög kvalitet, menar Malm.

Begravningsavgift. Motion 2024/25:2960 av Fredrik Malm (L)

"Sverige är ett kristet land"

Motionären Erik Hellsborn (SD) vill skriva in i regeringsformen att Sverige är ett kristet land eftersom ”kristendomen är så grundläggande för Sverige”.

Skriv in kristendomen i regeringsformen. Motion 2024/25:320 av Erik Hellsborn (SD)

Fakta: Allmänna motionstiden

En gång om året får riksdagsledamöterna lämna så kallade fristående motioner, förslag, om alla frågor som riksdagen kan besluta om.

Perioden kallas den allmänna motionstiden.

2024 började den tisdagen 10 september klockan 10.30 och slutade fredagen 4 oktober klockan 16.30.

2023 lämnades 2 701 motioner in. Kammaren släppte igenom 28 förslag.

Inlämnade motioner tidigare år:

  • 2022 lämnades 2 235 motioner in
  • 2021 lämnades 4 149 motioner in
  • 2020 lämnades 3 645 motioner in

Källa: Riksdagen, Altinget.