"Allt fler kristna afrikaner förföljs"

Kristna förföljs i många länder och situationen förvärras i många afrikanska länder, enligt organisationen Open doors World watch list. "Det är en trend som vi ser går väldigt snabbt", säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors i Sverige. Karta och foto: Open doors

För 30:e gången har organisationen Open doors presenterat sin lista över länder där kristna förföljs. Enligt organisationen ökade förföljelsen av kristna i världen under 2022.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Kristna förföljs i många länder och situationen förvärras i många afrikanska länder, enligt organisationen Open doors World watch list. "Det är en trend som vi ser går väldigt snabbt", säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors i Sverige. Karta och foto: Open doors

I 30 år har Open doors presenterat sin lista, World watch list, över länder där kristna förföljs mest. Open doors svenska generalsekreterare Peter Paulsson säger att situationen förvärras mest i Afrika:

- Det går väldigt snabbt där.

Listan över länder där ”extrem förföljelse” förekommer är i stort sett intakt. Men man skulle kunna tolka det som om att något positivt håller på att hända i Afghanistan. Landet går från att vara världens värsta land för kristna, till en niondeplats.

Situationen försämras

– Men vi ska vara försiktiga med att tänka att det blivit bättre. Situationen är antagligen minst lika allvarlig, men antalet inträffade övergrepp har minskat, antagligen helt enkelt på att många av landets kristna gått helt under jord, dödats tidigare eller flytt utomlands. Han förklarar:

– Talibanerna gick ju tidigare och knackade dörr för att leta efter kristna. Det gjorde att förföljelsen rankades ännu högre. Men nu har talibanerna bytt fokus något, i stället för att rikta in sig på minoriteterna ägnar de sig mer åt sitt eget statsbygge, säger Peter Paulsson. 

Han berättar att det blivit svårare för flera hjälporganisationer att verka i landet. Kanske blir det därför också svårare att snappa upp saker som händer där.

Värst är situationen i Nordkorea, följt av Somalia, Jemen och Eritrea. Till de tydligaste förändringarna hör att flera afrikanska länder hamnar allt högre på förföljelselistan. 

– Det är en trend som vi ser går väldigt snabbt.

"Kyrkan motarbetas"

Peter Paulsson tror att förändringen kan härledas tillbaka till 1989. Då höll Organisation of islamic cooperation (OIC) en konferens konferens i Abuja. OIC har sedan haft en tydlig ambition att stärka islams ställning på den afrikanska kontinenten, säger han.

– Det har lett till att du parallellt har grupper som arbetar för att stärka sin politiska makt och för att införa sharaialagar, och grupper som dragit åt det extremistiska hållet. Till exempel har 27 grupper i Afrika svurit trohet till Islamiska staten, IS, säger Peter Paulsson.

Samtidigt växer kyrkan i dessa områden, och i vissa fall motarbetas kyrkan både av lokala politiker och extremistiska grupper.

– I dag ligger ett stort antal länder i Afrika på vår topplista. Även länder med traditionellt stark kristen tradition, säger Peter Paulsson." 

Nicaragua nytt land på listan

Ny på 50 värsta-listan är mellanamerikanska Nicaragua. Landet klassas nu som ett land med allt allvarligare förföljelse av kristna.

– Det beror delvis på att regimen inte kan hålla de starka kriminella grupperingarna i schack, men också på att regimen själv stundtals är i konflikt med kyrkorna. Vi pratar om en marxistisk kommunistisk stat som, även om kyrkan varit en respekterad institution, också ser kyrkan som en rival.

Han berättar att det återkommande sker attacker på kyrkobyggnader i Nicaragua nu.

Finns det någon ljuspunkt?

– Det här är ju en ganska tung läsning och under de 30 år vi presenterat listan har det inte blivit bättre för kristna. Men fler uppmärksammar situationen. Vi hoppas också kunna bidra med verktyg till riksdagsledamöter och andra kring hur de kan agera för att det ska bli bättre för förföljda minoriteter i världen.

På senare år har listan fått mer uppmärksamhet även utanför kyrkan. Generalsekreterare Peter Paulsson tror att medvetenheten om situationen ökat i väst. Och Open doors försöker öka medvetenheten om kristnas utsatta situation i världen. En del av det arbetet är ett seminarium i riksdagshuset i samband med att rapporten presenterades i onsdags.

Fakta: Länder i världen med extrem förföljelse

  1. Nordkorea
  2. Somalia
  3. Jemen
  4. Eritrea
  5. Libyen
  6. Nigeria
  7. Pakistan
  8. Iran
  9. Afghanistan
  10. Sudan
  11. Indien

Källa: World watch list 2022