Alternativen när Almedalsveckan håller stängt

Foto: Henrik Montgomery/TT, Marcus Gustafsson

Årets Almedalsvecka är inställt på grund av coronakrisen. Detta gör några av de flitigare deltagarna från Svenska kyrkan när den traditionella politikerveckan gör uppehåll.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Almedalen Corona
Foto: Henrik Montgomery/TT, Marcus Gustafsson

Visby domkyrkoförsamling är en av de flitigare arrangörerna under Almedalsveckan. När årets politikervecka lägger ner lägger kyrkan fokus på barn och unga.

–Vi kommer att satsa på en stor utställning om FN:s barnkonvention som nu har blivit svensk lag, säger Bimbi Ollberg, vikarierande kyrkoherde i domkyrkoförsamlingen.

En utställning med barnbiblar, gudstjänster med inriktning för barn och en lekstuga omgjord till lekkyrka blir delar av utställningen under almedalsveckan. Varje vardag kommer en av Gotlands ”mikroorganister” - det vill säga unga som spelar orgel – att ha konsert varje vardag.

– Sedan kommer vi att visa en loop på datorn med exempel på olika barnaktiviteter i kyrkan från hela landet.

Hur påverkar coronapandemin allt det här?

– Den enda begränsningen är at det inte får samlas fler än 50 samtidigt. Men det ha vaktmästeriet koll på. Vi räknar inte heller med lika mycket turister i år, särskilt från utlandet, så det ska nog gå att hålla detta utan större problem.

Antje Jackelén sommartalar från Jönköping
Foto: Marcus Gustafsson

Ärkebiskop Antje Jackelén sommartalar digitalt från Elmiamässan i Jönköping under det digitala Almedalsalternativet ”Elmiadalen”.

Teman som hälsa och social hållbarhet, samhällsutveckling, inhemsk livsmedelsförsörjning, internationell samverkan, miljöfrågor och möjligheterna med ny teknik står på programmet under de två dagarna 29-30 juni.

Ärkebiskopens tal hålls på tisdagen klockan 9.

– Framtiden är mer oviss än den har varit på länge. I denna situation behöver vi tänka tillsammans och tänka nytt. Vårt innovationsarbete ska präglas av långsiktighet och skapa förutsättningar för hållbarhet i alla dess dimensioner: socialt, ekonomiskt, ekologiskt och andligt. Så bygger vi motståndskraftiga och demokratiskt robusta samhällen med social sammanhållning, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Omstart världen vill samla diskussionen
Arkivbild. Foto: Marcus Gustafsson

Act Svenska kyrkan var en av flera organisationer, myndigheter, forksare och politiker som lyfte svenskt bistånds roll i kristider och när behoven ökar under hashtaggen #omstartvärlden.

Mötet hölls digitalt den 15 juni.

Den ska bidra till ”en samlad diskussion kring vad som krävs för en global omstart mot en mer hållbar värld, där ingen lämnas utanför”, enligt arrangörens text på facebook.

”I flera länder har regeringar utnyttjat coronakrisen för att försvaga rättsstaten och demokratin. Ökat polisvåld, censur och attacker mot oppositionen är några av effekterna. Bekämpningen av covid-19 får inte bli en ursäkt för länder att sätta demokratin och rättsstatens principer ur spel. Undantagstillstånd och stränga lagar får inte bli permanenta när krisen väl är över.”

Medverkade gjorde Carin Jämtin, generaldirektör, Sida, Staffan Lindberg, professor och demokratiforskare, Göteborgs universitet, Daniela Gómez från Pares, Colombia och Beverly Longid, från the International Indigenous Peoples Movement for Self-Determination and Liberation (IPMSDL), Filippinerna. Moderator var Anna Stenvinkel, generalsekreterare, Forum Civ