Amanda Lind: "Trossamfundens arbete helt ovärderligt"

Kulturminister Amanda Lind. Foto: Marcus Gustafsson.

Statsminister Stefan Löfven och kulturminister Amanda Lind träffade företrädare för trossamfunden, med anledning av coronaviruset.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Corona
Kulturminister Amanda Lind. Foto: Marcus Gustafsson.

Syftet med mötet var att tala om hur samfunden påverkas av krisen och hur de kan arbeta för att vara ett stöd i krisarbetet, med anledning av coronavirusets spridning.

–  I tider av kris behövs trossamfunden. Det arbete som de gör för att stödja oroliga människor är helt ovärderligt. Religionen ger mening och trygghet för många i en svår tid, säger Amanda Lind (MP), kulturminister och ansvarig för trossamfundsfrågor i regeringen.

Med på mötet med Amanda Lind och Stefan Löfven fanns företrädare för Förenade islamska föreningar, judiska centralrådet, ortodoxa och katolska kyrkan, Pingstkyrkan och Sveriges kristna råd. Svenska kyrkan företräddes av ärkebiskop Antje Jackelén.

Samfunden informerade ministrarna om hur de anpassat sin verksamhet till den rådande situationen, genom till exempel digitala gudstjänster och själavård på telefon och via internet.

–  Det var väldigt stärkande att höra den gemensamma uppslutning som fanns bakom att vi ska hantera den här kristen tillsammans, säger Amanda Lind.

I många andra länder har man behövt stänga kyrkorna helt, Svenska kyrkan håller öppet så länge det är möjligt enligt rekommendationerna. Hur gick diskussionen om det?

– Det jag hörde från alla är att man vill följa rekommendationerna. Många har stängt en del kyrkor och moskéer och begränsar antalet deltagare som kan vara med i de fall man håller kyrkorummen öppna.

– Jag ser att det så klart är betydelsefullt så länge som det går att kunna möta människor i den här situationen. Men det ska göras på ett tryggt sätt.

Vad anser du är trossamfunden viktigaste funktion nu?

– Att möta människor i tid av oro. Vi ser mycket av existentiella funderingar nu. Många människor sörjer sina nära och kära, där har trossamfunden en enormt viktig betydelse.

– Det här kan pågå under en längre tid och fler kommer att dö. Samfunden har en viktig roll i att begravningsgudstjänster och ceremonier kan genomföras med respekt för de traditioner som människor har. Men de behöver också anpassas och det vet jag att samfunden förbereder sig för.

Amanda Lind lyfter även att trossamfundens nu har en viktigt funktion genom de sociala insatser som görs för särskilt utsatt grupper.

– Människors som inte har någonstans att bo, hemlösa, papperslösa, asylsökande, utsatta barn, ensamma äldre. Samfunden behöver kunna försätta göra insatser och där kan vi bistå från samhällets sida med vägledning hur det kan göras, genom samordning.

En tredje viktig funktion som trossamfunden nu har, enligt Amanda Lind, är att hjälpa till att sprida korrekt information. Speciellt behöver insatser göras för att nå ut med den information som finns tillgänglig på andra språk än svenska. 

– Samfunden kan förmedla informationen på ett aktivt sätt. Det är väldigt viktigt i det här läget att information om hur vi bekämpar viruset når ut till alla i vårt samhälle. Där fanns en stark vilja att bidra.

Vad gör regeringen för att stötta civilsamhället och samfunden?

– Vi tittar nu på vilka olika sätt vi ytterligare kan stötta civilsamhället i att kunna göra det viktiga arbetet de redan gör och anpassat det till situationen, så att det kan göras på ett säkert sätt.