Andlig pandemisatsning blir bok

Biskop Karin Johannesson och kardinal Anders Arborelius vill med sin nya bok hjälpa människor att hitta en stund för bön och stillhet. Foto: Magnus Aronson/Argument förlag.

Under pandemin anordnade biskop Karin Johannesson och kardinal Anders Arborelius digitala andliga retreats. Nu släpps deras gemensamma bok Andlig boning åt Gud.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Biskop Karin Johannesson och kardinal Anders Arborelius vill med sin nya bok hjälpa människor att hitta en stund för bön och stillhet. Foto: Magnus Aronson/Argument förlag.

Under pingst 2020 och 2021 bjöd Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, och Anders Arborelius, kardinal och biskop i Stockholms katolska stift, in till gemensamma digitala samlingar (retreats) för stillhet.

 – Jag och Anders Arborelius är väldigt måna om gräsrotsekumeniken. Att mötas och be tillsammans och att söka ledning tillsammans, säger Karin Johennesson.

Nu har det materialet samlats ihop och blivit en bok som ges ut på Argument förlag. Den innehåller fyra kapitel om fyra stilla dagar där bibeltexter och böner varvas med reflektioner. Samt fyra kapitel i vilka Karin Johannesson och Anders Arborelius för dialog om olika teman, som ”Andens gåvor” och ”Den heliga andens tempel”. 

– Man skulle kunna använda boken när man behöver en stilla dag eller en stilla stund. Eller som en oktav, en åttadagarsvecka då man läser ett stycke per dag, säger Karin Johannesson.

– Det kan också vara en bok man samtalar kring. Ibland kan exempelvis kyrkokörer vilja ha något att läsa och tänka kring, då kan man ta en stilla dag i veckan.

När materialet togs fram levde många i en isolerad pandemitillvaro. När boken släpps pågår ett krig. Karin Johannesson säger att en stunds stillhet och regelbunden bön kan vara något att hämta kraft i för att fortsätta orka arbeta vidare, exempelvis med att stötta flyktingar.

Hon talar också om svenskarnas behov av andlighet och lånar termen ”granskogsfolket” från David Thurfjells bok med samma namn.

– Människor söker sig ut i naturen. Många kommer också in i våra kyrkor när det inte händer någonting där eller när det pågår en musikgudstjänst. Det är ett tecken på att vi söker en plats för kontemplation, eftertanke och ett möte med det heliga.

Karin Johannesson hoppas att boken ska kunna vara ett stöd för detta ”granskogsfolk” som törstar efter andlighet.

– Kristus talar till och vill vägleda oss alla. Men ibland kan man behöva tjuvlyssna på andras funderingar för att få lite syre till sin egen dialog med Kristus.

Boken släpps officiellt i samband med kyrkoherdedagarna i Uppsala. Under onsdagen och torsdagen samlas kyrkoherdarna inom Uppsala stift och den katolske kyrkoherden i Gävle.

Karin Johannesson och Anders Arborelius samtal om sin nya bok är tänkt att vara en påbyggnad av förra årets kyrkoherdedagar då regementschef Johan Axelsson talade om ledarskap utifrån hierarki och struktur.

– Vi kompletterar det och talar om lyhördheten för att det finns grupper och gemenskaper i församlingssammanhang. Eldsjälarna som brinner för något, hur är vi kyrkoherdar för dem?