Andlighet är grunden i synen på hälsa

Jemima Bentham Brodin, chef för Ersta kyrka där en kyrkomusiker anställts inom diakonin. Foto: Mikael M Johansson

”Kulturen är ett gemensamt mänskligt språk och kyrkomusiker är experter på att omsätta det språket i praktik.”

Det säger Jemima Bentham Brodin som är chef för Ersta kyrka, där man valt att projektanställa kyrkomusikern Hanna Sandman med uppdraget att under ett år arbeta i Ersta diakonis olika vårdverksamheter.

Testar: Kyrkomusiker istället för präst

– Vi vill utforska vilken typ av utfall den andliga vården får om vi har en kyrkomusiker i stället för en präst som personell resurs. 

Sedan ett par år jobbar Ersta diakoni med kultur som hälsofrämjande metod. Det är en syn på hälsa där andligheten inte bara är en viktig del utan fundament, förklarar Jemima Bentham Brodin.

– Vi har målgrupper som lever under svåra förhållanden, till exempel kvinnor som lämnat våldsutövare. De har stora behov av att bearbeta det som hänt och sin nya livssituation, och där kan kultur och musik ge en läkande dimension.

För- och nackdelar 

Reaktionerna från verksamheten har hittills varit positiva, enligt Jemima Bentham Brodin. I arbetslaget har man diskuterat för- och nackdelar. Till exempel kan det bli tyngre på förrättningssidan med en präst mindre. Fördelen är att man får en tydlig chans att lyfta Ersta kulturscen och vad arbetet där kan betyda ur hälsoperspektiv, säger Jemima Bentham Brodin.

– Jag tycker att Svenska kyrkan i högre grad skulle se på församlingen som en hälsofrämjare. Kyrkan jobbar i stor utsträckning med folkhälsa och där är musikerna experter inom sitt område.

Taggar:

Vård Kyrkomusik

Kristina Lindh

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift