Men man kan även se att det inom prästerskapet blir allt mer jämställt. Inom gruppen med något slags prästtjänst är antalet kvinnor 1 475 och antalet män
1 545.
– Och talar man med rekryterarna ute i stiften så säger de att utvecklingen fortsätter, att det blir allt jämnare. Men samtidigt så är toppar kvinnliga präster statistiken över långtidssjukskrivna.
Även om prästgruppen som helhet är så gott som jämställd så dominerar männen fortsatt högre upp i hierarkin: biskopar, kyrkoherdar och domprostar är i större utsträckning män.
Av 900 församlingsdiakoner är 800 kvinnor, samtidigt som den lilla gruppen män som är diakoner tjänar något mer: i medeltal 300 mer i månaden.
Varför är det så svårt att få manliga diakoner?
– Det har delvis med prestige att göra. För några kan det upplevas som ”finare” att vara präst. Sedan handlar det ju om det karitativa, det omvårdande, som traditionellt setts som något kvinnligt.
– Sedan spelar lönebilden in också. Män tenderar att söka sig vidare efter högre lön, medan kvinnor tar hänsyn till andra faktorer, till exempel att man trivs med sina arbetsuppgifter och sina kollegor. Men det är något som gäller generellt i arbetslivet.
När det kommer till löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Svenska kyrkan hänvisar Skao:s Anna von Malmborg i sitt mejl till att det är olagligt med osakliga löneskillnader mellan könen.
– Därför är också alla arbetsgivare skyldiga att göra lönekartläggningar. Skao har utvecklat verktyg och metoder för detta och vi erbjuder utbildningar för att öka kunskaperna hos arbetsgivare, skriver hon.
– Totalt skiljer drygt 1 000 kronor i lön mellan kvinnor och män. Det går inte av statistiken att säga om den är saklig eller osaklig.
Hur jobbar Skao för jämställda löner?
– Det finns grupper där kvinnor tjänar mer och andra där män tjänar mer. Tittar man på lönestatistiken så ligger de största skillnaderna mellan kvinnor och män inom de kategorier som inte är tydligt specificerade, utan är kodade under ordet ”annan”. Här kan det dölja sig väldigt olika ansvarsområden och sakliga skillnader, skriver Anna von Malmberg.
– För några år sedan genomförde Skao en djupare analys av olika yrkesgruppers löner. Utredningen visade att det inte förelåg några anmärkningsvärda löneskillnader. Svenska kyrkan uppvisade, tillsammans med den kommunala sektorn, ett bättre resultat än arbetsmarknaden i övrigt gällande jämställda löner. Det finns inget som tyder på att de förhållandena har ändrats.