Antje Jackélen om Tidöavtalet: "Ett sluttande plan"

 Antje Jackelén

"Tilliten till Sverige och känslan av rättssäkerhet skadas. Vad blir konsekvenserna för människorna som drabbas?", skriver Antje Jackelén. Foto: Marcus Gustafsson

Vad blir konsekvenserna för ett samhälle när staten fattar beslut som underminerar tilliten till rättssäkerhet? Det frågar sig ärkebiskop emerita Antje Jackelén som i  Aftonbladet ger sig in i debatten om Tidöavtalet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
 Antje Jackelén

"Tilliten till Sverige och känslan av rättssäkerhet skadas. Vad blir konsekvenserna för människorna som drabbas?", skriver Antje Jackelén. Foto: Marcus Gustafsson

Enligt ett förslag i regeringspartiernas överenskommelse med Sverigedemokraterna, Tidöavtalet, ska permanenta uppehållstillstånd för dem som söker asyl avskaffas. Det gäller både nya tillstånd och tidigare fattade beslut. En utredning ska se över vad som krävs för att återkalla permanenta uppehållstillstånd. Tanken är att de som blir av med sina uppehållstillstånd istället ska söka medborgarskap. Förslaget gäller inte arbetskraftsinvandrare och studerande. 

Indragna uppehållstillstånd drabbar svaga

I sin debattartikel i Aftonbladet frågar sig Antje Jackelén vart "detta sluttande plan" ska leda:

- Den nya otrygghet som skapas genom indragna permanenta uppehållstillstånd drabbar alltså de som redan minst en gång mist sin grundtrygghet i livet. Staten ska göra något så unikt och uppseendeväckande som att ta tillbaka ett permanent tillstånd som människor en gång har fått av staten.

- Tilliten till Sverige och känslan av rättssäkerhet skadas. Vad blir konsekvenserna för människorna som drabbas? fortsätter Antje Jackelén.

Levde själv med uppehållstillstånd

Hon har själv levt många år med permanent uppehållstillstånd i Sverige.

- Aldrig någonsin slogs jag under den tiden av tanken att staten kunde ta tillbaka mitt permanenta uppehållstillstånd! Jag litade på att myndighetsbeslutet som jag hade fått gällde, skriver Antje Jackelén. 

- Jag kan bara spekulera om vad ett upphävt permanent uppehållstillstånd hade betytt för min tillit i största allmänhet och för mitt förtroende för Sverige i synnerhet. Det är osäkert vad det hade inneburit för min familjs fortsatta livsväg.

"Enormt större otrygghet"

Den tidigare ärkebiskopen konstaterar att tillit främjar människor vilja och förmåga att prestera väl, medan sviken tillit och upplevd rättsosäkerhet leder till  psykiskt lidande och destruktivitet. 

- Nu ska visst inte sådana som jag råka ut för indragna permanenta uppehållstillstånd. Det är ju ”bara” de som har asylrelaterade uppehållstillstånd, åtminstone till att börja med. De som har alternativ blir undantagna. Det drabbar bara dem som redan genomlevt en enormt större otrygghet än genomsnittssvensken någonsin har gjort, skriver Antje Jackelén. 

Hon avslutar sin debatttext med att citera Jesus: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.

Inte första gången kritik mot Tidöavtalet framförs

Tidigare har även biskop Fredrik Modéus kritiserat Tidöavtalet i en debattartikel. Modéus ställde sig frågan vad Sverigedemokraterna tänker om relationen mellan kristen tro och solidaritet

- Jag menar att om man värnar om kristen grund, så värnar man den som är utsatt, svag och som hamnar i kläm. Man har en naturlig blick för det i kristendomen, sa han till Kyrkans Tidning.