Henrik Tobin, hur vet man vilka psalmer som ska väljas bort?
– Det kan man förstås ha personliga uppfattningar om, men det är en process som ligger mycket längre fram i tiden.
Kommer ni att provsjunga förslagen?
– Ja, Tanken är att man också testar psalmer. Det gjorde man ju redan 1986 [när dagens psalmbok kom till] och nu är det ju ganska lätt med det digitala, man behöver inte trycka en bok för att låta församlingarna testa utan man kan göra dem tillgängliga via nätet med upphovsrättsinnehavarens tillstånd.
Hur många psalmer förväntar ni er få in?
– Det togs fram ett komplement, Psalmer för 2000-talet för några år sedan, och om min information stämmer så fick man till den insamlingen in fyra, fem tusen psalmer. Då fanns det visserligen datorer och internet men det var inte lika utvecklat som i dag utan mycket kom in på papper, och jag tror ju inte att det kommer komma in färre psalmer nu. Jag skulle snarare gissa att det kommer att komma många flera. Det är så många som skriver i dag också.
När blir ni klara?
– Nya psalmer och en ny revision av ”86:an”, den tryckta boken, då handlar det om någonstans mellan fem och tio år. För det första urvalet av nya psalmer som skulle kunna tänkas göras tillgängliga bredare kan det kanske handla om tre eller fyra år.
Hur mycket tid lägger du på det här?
– Jag arbetar så mycket som behövs. Det är intensivt ibland och lite lugnare ibland.
Är ni oroliga för en folkstorm á la Aladdin-asken om ni tar bort "fel" psalmer?
– "Folkstormar", om man nu använder det slitna uttrycket, kan inkludera både känslor och fakta. Ofta beror sådana reaktioner på att man "internaliserat" något, alltså att en viss psalm blivit nästan omistlig för mig. Som den berömda "trillingnöten". Men det går förstås inte att ställa upp några exakta kriterier för hur pass omistlig en trillingnöt eller en psalm är.
Man kan i nuläget inte nominera bort psalmer man vill ska försvinna ur 1986 års psalmbok.