Kyrkan vill ha dina psalmer – så här gör du

Psalmboken ska uppdateras, ett långsiktigt arbete som planeras av en arbetsgrupp med Henrik Tobin som ordförande. Foto: Magnus Aronson, Jonas Tobin/Ikon

Uppdateringen av psalmboken går framåt. Den 1 november öppnas en digital brevlåda hos Svenska kyrkan dit vem som helst kan skicka in förslag på nya psalmer.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Psalm
Psalmboken ska uppdateras, ett långsiktigt arbete som planeras av en arbetsgrupp med Henrik Tobin som ordförande. Foto: Magnus Aronson, Jonas Tobin/Ikon

Ett visst tålamod är ändå befogat för den som längtar efter nytt sångmaterial. Fem till tio år förväntas väntetiden bli innan en skinande ny psalmbok kan presenteras för kyrkobesökarna. Än så länge är inte ens urvalskriterierna spikade, men några viktiga punkter som måste uppfyllas för att en ny psalm ska antas vet vi redan:

* Den ska vara lämplig att sjunga tillsammans.

* Den ska passa i den kyrkliga miljön, och alltså överensstämma med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

* Den bör hålla en viss kvalitet som gör att den kan tänkas hålla över tid

* Den ska fungera i en gudstjänst och i lokalförsamlingen

* Dessutom måste man kunna nå en överenskommelse med upphovsrättsinnehavaren.

Kriterierna förväntas kunna fastställas först efter att Kyrkostyrelsen klubbar ärendet i december. Intresset är stort. Redan innan brevlådan har hunnit öppna har man fått in ”ett antal hundra” förslag.

Vill du skicka in en egen psalm går det utmärkt – om du äger upphovsrätten (eller fullmakt från den som har den) – men det fungerar inte med en ljudfil, då skulle det bli praktiskt och juridiskt krångligt. Du kan också tipsa om andras musik, men det kan inte vara en redan känd låt. Det ska vara text och noter skrivna tillsammans i en pdf- eller jpeg-fil. Du behöver också identifiera dig med bank-ID.

Än så länge finns det en arbetsgrupp bestående av en teolog, en musiker, kommunikatörer och en upphovsrättsjurist, som arbetar med att ta fram organisationen och fastställa bemanningen. Ordförande i arbetsgruppen är Henrik Tobin, som själv är kyrkomusiker.

Jag skulle snarare gissa att det kommer att komma många flera.

Henrik Tobin, hur vet man vilka psalmer som ska väljas bort?

–  Det kan man förstås ha personliga uppfattningar om, men det är en process som ligger mycket längre fram i tiden.

Kommer ni att provsjunga förslagen?

– Ja, Tanken är att man också testar psalmer. Det gjorde man ju redan 1986 [när dagens psalmbok kom till] och nu är det ju ganska lätt med det digitala, man behöver inte trycka en bok för att låta församlingarna testa utan man kan göra dem tillgängliga via nätet med upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

Hur många psalmer förväntar ni er få in?

– Det togs fram ett komplement, Psalmer för 2000-talet för några år sedan, och om min information stämmer så fick man till den insamlingen in fyra, fem tusen psalmer. Då fanns det visserligen datorer och internet men det var inte lika utvecklat som i dag utan mycket kom in på papper, och jag tror ju inte att det kommer komma in färre psalmer nu. Jag skulle snarare gissa att det kommer att komma många flera. Det är så många som skriver i dag också.

När blir ni klara?

– Nya psalmer och en ny revision av ”86:an”, den tryckta boken, då handlar det om någonstans mellan fem och tio år. För det första urvalet av nya psalmer som skulle kunna tänkas göras tillgängliga bredare kan det kanske handla om tre eller fyra år.

Hur mycket tid lägger du på det här?

– Jag arbetar så mycket som behövs. Det är intensivt ibland och lite lugnare ibland.

Är ni oroliga för en folkstorm á la Aladdin-asken om ni tar bort "fel" psalmer? 

"Folkstormar", om man nu använder det slitna uttrycket, kan inkludera både känslor och fakta. Ofta beror sådana reaktioner på att man "internaliserat" något, alltså att en viss psalm blivit nästan omistlig för mig. Som den berömda "trillingnöten". Men det går förstås inte att ställa upp några exakta kriterier för hur pass omistlig en trillingnöt eller en psalm är.

Man kan i nuläget inte nominera bort psalmer man vill ska försvinna ur 1986 års psalmbok.