Arbetsgivaren vill inte betala för orgelskorna

Skao föreslår bland annat att det inte ska vara tvingande att församlingen ska stå för orgelskorna. Foto: Johannes Frandsen

Dra in på arbetskläder, minska på sparade semesterdagar och kapa i kompetensutveckling. Det är några av kraven från Skao.

– Vi kan inte ducka för en krympande ekonomi, säger förhandlingschef Cecilia Herm.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Skao föreslår bland annat att det inte ska vara tvingande att församlingen ska stå för orgelskorna. Foto: Johannes Frandsen

Den 3 februari startar årets förhandlingar om kyrkans kollektivavtal. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) vill bland annat ta bort tvingande regler gällande arbetskläder.

Det gäller orgelskor och lämplig klädsel för kyrkomusiker, kaftan för präst, högtidsdräkt för diakon, mörk klädsel med överrock och kappa för kyrkvaktmästare samt arbetskläder för städare, enligt Cecilia Herm.

– Sedan har arbetsgivaren fortfarande en frihet att köpa arbetskläder, det är bara skyldigheten vi vill ta bort.

Skao vill också ta bort regeln om 100 timmars kompetensutveckling för kyrkomusiker.

– Kompetensutveckling är viktigt, men det skulle vara lämpligare om det var individanpassat och att arbetsgivaren själv kan se vilka behov som finns. Redan i dag finns ett riktmärke om fem dagars kompetensutveckling för alla medarbetare i Svenska kyrkan.

Cecilia Herm. Foto: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation/Pressbild

Andra krav är att personal som flyttas till en tjänst med lägre lön vid en omorganisation inte längre ska få lönetillägg, samt att antalet sparade semesterdagar sänks från 40 till 30.

– Det är viktigt med återhämtning, och en sparad semesterdag är en återhämtning som inte blir av. Dessutom blir de sparade dagarna dyrare för varje år och en semesterskuld är därför inte bra att ha. Det är både av omsorg för arbetstagare och arbetsgivare.

Om villkoren försämras – hur slår det mot rekryteringen?

– För att rekrytera duktiga medarbetare måste man också kunna anpassa arbetsplatsen för de lokala förutsättningarna. Arbetsgivarna måste få möjligheten att själva se vad de kan göra lokalt för att vara en bra arbetsgivare. Det är inte bara villkoren i kollektivavtalet som ger en attraktiv arbetsplats.

Hon tillägger:

– Inom Svenska kyrkan finns ett gott löneläge och ett bra avtal, som är generöst om man jämför med andra branscher.

Fakta: Avtalsförhandlingarna

Nuvarande avtalet går ut den 31 mars.

Svenska kyrkan följer det så kallade märket i industriavtalet och därför avslutas inte förhandlingarna förrän industriavtalets löner är satta.

Märket inom industriavtalet är riktmärke för löneutvecklingen inom många branscher.