Arbetsmiljön i Visby domkyrkoförsamling kritiseras

Arbetsmiljön i Visby domkyrkoförsamling har åter blivit kritiserad. Nu anmäls arbetsmiljön av skyddsombud till Arbetsmiljöverket. Foto: Marcus Gustafsson

Visby domkyrkoförsamling är anmäld till Arbetsmiljöverket för brister i arbetsmiljön. Skyddsombuden för KyrkA och Kommunal är kritiska till sättet som församlingen omorganiserats på. Domprosten däremot tror att det är en ovana vid att arbeta i en tydlig organisation som gjort att medarbetare reagerat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Arbetsmiljön i Visby domkyrkoförsamling har åter blivit kritiserad. Nu anmäls arbetsmiljön av skyddsombud till Arbetsmiljöverket. Foto: Marcus Gustafsson

UPPDATERAD

Två av fyra fackförbund i församlingen, KyrkA och Kommunal, står bakom den så kallade 6 6:a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Där krävs bland annat att arbetsgivaren ihop med skyddsombuden gör en riskbedömning av omorganisationen och att arbetsgivaren presenterar en skriftlig handlingsplan för att ta fram arbetsordningen i den nya organisationen samt vilka befogenheter respektive medarbetare har.

Dessutom krävs att arbetsgivaren gör det tydligt vad kyrkorådets ordförande har för uppdrag och befogenheter samt vad som är domprostens uppdrag och befogenheter.

– Problemet i korthet är att det kommer en chef från en annan plats som ska trycka på den nya arbetsplatsen en modell, utan att lyssna in medarbetarna, vad vi gör och vad vi kan, utan dialog och i en väldigt fart, säger Eva-Mari Karlsson Kempi, diakon i Visby domkyrkoförsamling och skyddsombud för KyrkA.

– Det här har gjorts utan någon process, utan att vi varit delaktiga, helt enkelt ett tydligt exempel på New public management som Svenska kyrkan lider av, fortsätter hon. Ett par medarbetare har slutat och ska sluta på grund av omorganisationen.

Det är bara två fackförbund som skrivit under, enligt uppgifter för att Vision och Lärarförbundet inte håller med KyrkA och Kommunal. Det tillbakavisar Eva-Mari Karlsson Kempi.

– Vision har inget skyddsombud, därför finns ingen som kan skriva under. Lärarförbundets skyddsombud är helt ny. Varje gång jag läser om bråk i församlingar tänker jag på det här med olika mål och modeller som krockar. Det är sorgligt att nya organisationer långt från verksamheten ska tvingas på medarbetare.

– Olika tankesätt styr i församlingarna. Vissa kyrkoråd och kyrkoherdar sätter klara strukturer, mål och statistik högst. Många anställda lyssnar in och vill anpassa efter behov. Det blir krockar man måste förhålla sig till.

Men även under er tidigare domprost Mats Hermansson var medarbetare missnöjda. Och nu är ni missnöjda igen. Vad kan det bero på?

– Vår förra och nuvarande domprost har helt olika ledarstilar. Men kyrkorådets ordförande Inger Harlevi är kvar, trots att kritik framförts mot henne före, under och efter Mats Hermanssons tid. Fastän Elisabeth Ström lovade att Inger Harlevi inte skulle gå in och leda, utan styra genom kyrkorådets protokoll, är Inger Harlevi inne i verksamheten och leder. Det här är också en strukturell fråga.

Kommunals skyddsombud Anette Löfkvist arbetar på kyrkogårdsförvaltningen i Visby. Hon håller med Eva-Mari Karlsson Kempi om att omorganisationen har gått för fort fram.

– Medarbetarna har inte varit med på tåget. Vi har inte fått berätta om oss och vad vi gör. Om allt vårt arbete ska göras om känner ju vi att det vi gjort, ett uppskattat arbete i många år, inte varit värt någonting. Det har gått för fort fram och utan att att vi varit delaktiga. Jag tror att det är därför många mår dåligt och känner stor oro.

– Det är inte rätt sätt att ändra på allt innan den nya chefen satt sig in i vad det är för församling hon har kommit till. Det vi brunnit för och kämpat med i många år betyder ingenting.

Men stämmer det det som ledningen talar om, att ni inte är vana vid struktur i Visby domkyrkoförsamling?

– Vi på kyrkogårdsförvaltningen har alltid haft struktur, det går knappast att undvika med tanke på alla bestämmelser som reglerar vår verksamhet.

Vad önskar du ska ske nu?

– Jag önskar att vi skulle ha en dialog både mellan medarbetare och ledning, men också mellan skyddskommittén och ledningen.

Domprost Elisabeth Ström förklarar att den nya organisationen förhandlades i höstas och antogs utan invändningar. I januari sjösattes den.

– Det är lite förvånande att omorganisationen ifrågasätts först nu med tanke på att den förhandlades grundligt efter överläggning utan erinran från någon. En omorganisation måste få tid att sätta sig, minst ett år.

– Jag rekryterades för att jobba med struktur och arbetsmiljö, områden som varit eftersatta. Det gör att det kan finnas en ovana vid att jobba i en tydlig organisation som är så annorlunda jämfört med tidigare.

– Det kan finnas farhågor om att arbetssituationen kommer att bli annorlunda jämfört med tidigare och det kan skapa oro. Det måste vi som arbetsgivare kunna förstå och hantera på ett positivt sätt, säger Elisabeth Ström.

En som välkomnar Arbetsmiljöverkets granskning och besök i augusti är kyrkorådets ordförande Inger Harlevi.

– Besöket aviserades redan under vintern, före anmälan. De besöker en massa församlingar under året. Det är inte föranlett av någonting speciellt. De har begärt in handlingar inför sitt besök och vi ska skicka in vad vi har och ha som underlag för vårt samtal med dem i augusti.

Även Inger Harlevi lyfter fram att "medarbetare som varit vana vid att arbeta i en församling med lösa strukturer, kan bli missnöjda när det blir en tydlig organisation". Likaså domprostens nya sätt att arbeta på, att vara chef för enhetschefer, och inte direkt mot alla medarbetare, kan vara ovant, säger hon.

Du har varit kyrkorådsordförande länge och har fått kritik för att du varit inne i verksamheten. Vad har du för kommentar till det?

– Man kan påstå vad som helst om vem som helst, bara man inte förtalar någon. Jag säger ingenting om det.

– Jag kan bara säga så här, jag är van vid en kommunal organisation där politikerna säger "vad" och förvaltningen säger "hur". Jag är så tacksam över att Elisabeth Ström är här och att samma struktur nu är tydlig i domkyrkoförsamlingens arbete. Vi är så glada över det arbete hon har gjort.