Anställda i Danska kyrkan har lågt förtroende för församlingsråden och en tredjedel har upplevt trakasserier och mobbning på arbetsplatsen. Det visar en granskning från DR, som Kyrkans tidning tidigare berättat om.
– Det här är en av många undersökningar de senaste åren och vi vet att det finns arbetsmiljöproblem i folkekirken. Skillnaden på den här undersökningen och tidigare handlar om DR:s vinkling. De pekar på församlingsråden som orsak till problemet, säger Kåre Gade, redaktör på tidningen Kirke.dk.
Att församlingsråd skulle vara huvudorsaken till Danska kyrkans arbetsmiljöproblem är det inte alla som håller med om.
Landsföreningen för församlingsråd erkänner att problem finns, men tycker att det är flera aktörer som är lika skyldiga. På sin hemsida skriver föreningen att den har tät dialog med biskopar, prästförening och kyrkominister.
Kyrkligt anställda trivs på jobbet
Landsföreningen för församlingsråd lyfter också en undersökning som gjordes av danska arbetsmiljöverket i år. Där var det anställda i religiösa institutioner som hade högst trivsel på arbetsplatsen.
– Det paradoxala är att de som har högst arbetsglädje är de kyrkligt anställda, men de har den sämsta uppfattningen hur deras närmaste chef hanterar att leda, säger Kåre Gade.
Chefen i det här fallet är församlingsråden, som väljs demokratiskt, utan några speciella kvalifikationer för personalansvar och ekonomiskt ansvar. Det oroar många.
– Det har blivit svårare och svårare att rekrytera medlemmar till församlingsråden. Det är mest folk som ställer upp för att ingen annan gör det. Det är inte fint längre att vara med, så kvalifikationerna bland församlingsråden blir inte alltid tillräckliga, säger Kåre Gade.
Folketinget kan ändra kyrkans struktur
Den danska kyrkan är statskyrka i Danmark och nya lagar antas av folketinget. Efter DR:s undersökning har kyrkoministern kallats till en utfrågning i folketinget i början av september.
Att utfrågningen skulle leda till något är Kåre Gade tveksam till. Han menar att politikerna i Danmark har en beröringsskräck när det kommer till kyrkan. Snarare behöver eventuella ändringar komma inifrån organisationen.
– Landsföreningen för församlingsråd och biskoparna måste göra något mer konkret. De säger hela tiden saker som “mer rådgivning och mer undervisning av de frivilliga i församlingsråden”, men det är inte tillräckligt när det har uppstått problem.
Möjligheter som Kåre Gade nämner är att anställda HR-rådgivare till alla församlingsråd eller att att öka biskoparnas tillsyn över församlingsråd så att ledamöter som orsakar konflikter kan sparkas, trots att de är demokratiskt valda.
Samtidigt är 73 procent av den danska befolkningen medlemmar i Danska kyrkan. En viktigt del i det, menar Kåre Gade, är att man känner tillhörighet och inflytande över den lokala kyrkan.